Placek z czekoladą – przepis
Składniki:
Nadzienie:
• 300 ml kremówki
• 250 g orzechów włoskich
+ garść połówek do posypania
• 130 g drobnego cukru
• 1,5 łyżki masła
Ciasto:
• 150 g masła
• 250 g mąki
• 1 żółtko • 1 szczypta soli
Polewa:
•175 g czekolady
• 6 łyżek masła
Sposób przygotowania:
- Nadzienie: cukier karmelizujemy z 4 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia. Mieszając, powoli dodajemy śmietanę, masło i posiekane orzechy.
- 2 Ciasto: z mąki, masła, żółtka i soli zagniatamy ciasto. 2/3 wylepiamy tortownicę. Wykładamy nadzienie. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Nakłuwamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200°C.
- 3 Polewa: czekoladę topimy z masłem i smarujemy lekko ostudzone ciasto. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów.
Artykuł pochodzi najnowszego numeru "Zdrowie na talerzu" nr 1/2019
Komentarze