Placek z czekoladą – przepis

Składniki:

Nadzienie:

• 300 ml kremówki

• 250 g orzechów włoskich

+ garść połówek do posypania

• 130 g drobnego cukru

• 1,5 łyżki masła

Ciasto:

• 150 g masła

• 250 g mąki

• 1 żółtko • 1 szczypta soli

Polewa:

•175 g czekolady

• 6 łyżek masła

Sposób przygotowania:

  1. Nadzienie: cukier karmelizujemy z 4 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia. Mieszając, powoli dodajemy śmietanę, masło i posiekane orzechy.
  2. 2 Ciasto: z mąki, masła, żółtka i soli zagniatamy ciasto. 2/3 wylepiamy tortownicę. Wykładamy nadzienie. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Nakłuwamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200°C.
  3. 3 Polewa: czekoladę topimy z masłem i smarujemy lekko ostudzone ciasto. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów.

Artykuł pochodzi najnowszego numeru "Zdrowie na talerzu" nr 1/2019