Placek z dynią - składniki:

  • 800 g miąższu z dyni
  • 250 g sera koziego
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka płatków chili
  • garść rozmarynu, sól do smaku

Przygotowanie:

Miąższ z dyni pokrój w kostkę i wymieszaj z oliwą, chili i dwoma szczyptami soli. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przygotuj drugą blachę: wyłóż ją papierem i wylep ciastem francuskim. Posyp upieczonymi kostkami dyni, a następnie skrop olejem z dyni. Piecz ok. 20 minut, a w połowie pieczenia wierzch placka posyp pokrojonym w kawałki kozim serem i rozmarynem.

placek-z-dynią-i-serem
Miód Malina Studio

W podobny sposób możesz przyrządzić tartę na kruchym cieście. Robimy je z 200 g mąki, 100 g masła, jajka i szczypty soli. Składniki zagniatamy i schładzamy w lodówce. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną formę. Wierzch nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Podstawą farszu jest dynia, którą układamy na cieście, następnie zalewamy sosem jajecznym (2 jajka roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka). Na koniec całość
posypujemy pikantnym serem (feta, rokpol) i zapiekamy.

--

Zobacz też: Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Zupa krem z dyni >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Ciasto dyniowe bez miskera >>>

Kurczak z dynią w mleku kokosowym - przepis >>>