Połowa lipca to najwyższy czas, aby oficjalnie ogłosić sezon na czarne jagody. Czy wiedzieliście, że za tym leśnym przysmakiem kryje się moc witamin, wartości odżywczych i cennych właściwości dla zdrowia i urody? Chyba nie ma lepszego sposobu na wprowadzenie ich do diety niż w postaci placka! Sprawdźcie, jak zrobić absolutnie przepyszny placek z jagodami!

Placek z jagodami - składniki:

  • 300 g czarnych jagód
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z cytryny
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Placek z jagodami - przygotowanie:

Jagody opłukać, dobrze osuszyć. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie nadal ubijając, wlewać stopniowo olej. Łyżeczkę mąki odłożyć. Resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Wymieszać. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Resztą mąki posypać jagody i wymieszać. Owoce rozłożyć na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Nasza rada:

Ciasto można przed pieczeniem posypać kruszonką. Tutaj znajdziesz aż cztery przepisy na idealną kruszonkę!

placek-z-jagodami-kruszonką

Zobacz też: