Dlaczego placuszki z warzyw powinny częściej pojawiać się na naszym stole? Ponieważ są przepyszne, zdrowe i można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby przygotowanie placów nie zajęło nam całego dnia, zaprosimy do pomocy fantastyczny sprzęt marki Bosch. To maszynka do mielenia, która pomoże nam przygotować aż trzy rodzaje placków w dużo krótszym czasie niż zazwyczaj.

Mamy dla Was przepisy na klasyczne placki ziemniaczane, placki z cukinii oraz z marchewki, a także przepisy na trzy, pasujące do nich sosy. We wszystkich tych przepisach pomogą nam maszynki do mielenia marki Bosch CompactPower.

Maszynka do mielenia marki Bosch z serii CompactPower to duża moc 2000 W w kompaktowej formie. Jest niezastąpioną pomocą w każdej domowej kuchni. Jej kompaktowa, wysokiej jakości obudowa zapewnia łatwe użytkowanie oraz przechowywanie urządzenia. Przygotuj swoje ulubione potrawy w domu i zaskocz nimi swoich gości dzięki wielofunkcyjnej maszynce do mielenia.

Placki ziemniaczane – przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i obieramy. Aby zetrzeć ziemniaki użyjemy wielofunkcyjnej maszynki Bosch CompactPower, która posiada nakładkę z szatkownicą, wyposażoną w wymienne bębny o oczkach różnej grubości.

Wybierając tę najdrobniejszą, z łatwością zetrzemy ziemniaki w dosłownie kilka chwil. A dzięki bębnom wykonanym ze stali nierdzewnej, każda papka nie przesiąka innymi zapachami, a samo urządzenie znacznie łatwiej się czyści. Następnie masę ziemniaczaną odsączamy z nadmiaru wody, na przykład za pomocą bawełnianej ściereczki. Pamiętajmy, że masa powinna być mokra, ale nie może w niej stać woda. Drobno kroimy cebulkę i wrzucamy do miski z masą ziemniaczaną. Dodajemy jajka, mąkę, sól, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Podzieloną na placuszki masę przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z plackami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, obracamy placki do góry nogami i pieczemy jeszcze 10 minut.

Do placków ziemniaczanych doskonale pasować będzie sos tzatziki!

Sos tzatziki – przepis

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 200 g ogórków świeżych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy, obieramy i wykrajamy gniazda nasienne. Pozostałą część ogórka ścieramy za pomocą wielofunkcyjnej maszynki Bosch CompactPower używając nakładki o dużych oczkach. Solimy ogórki i odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy je z soku. Do ogórków dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Do przygotowania sosu tzatziki możemy ponownie wykorzystać maszynkę wielofunkcyjną Bosch CompactPower. Tym razem potrzebna nam będzie nakładka z młynkiem żarnowym, która zmieli czosnek oraz koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Placki z cukinii – przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

Sposób przygotowania:

Cukinię po umyciu ścieramy za pomocą maszynki Bosch CompactPower na bębnach o najmniejszych oczkach. Następnie dobrze odsączamy z niej sok. Drobno kroimy cebulę, czosnek mielimy za pomocą nakładki z młynkiem żarnowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut.

Do placków z cukinii doskonale pasować będzie domowy dip pomidorowy.

Dip pomidorowy – przepis

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, łyżeczka cukru, szczypta cynamonu
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej pomidory. Po około minucie, gdy skórka zacznie z nich odchodzić, wyławiamy pomidory, odkładamy do ostygnięcia i obieramy. Następnie przygotuj wielofunkcyjną maszynkę do mielenia Bosch CompactPower i zmiel w niej całe pomidory. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj pomidory, zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 15 minut. Zmiksuj na gładki sos, dopraw przyprawami i posiekaną bazylią. Jeżeli dip jest za rzadki gotuj dłużej, aby odparował i zagęścił się.

Placki z marchewki – przepis

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 3-5 łyżek mąki
  • przyprawy: łyżeczka soli, szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia placków

Sposób przygotowania:

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy za pomocą wielofunkcyjnej maszynki Bosch CompactPower. Najlepiej użyć do tego bęben o największych oczkach. Cebulkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy płaskie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złocisto, następnie osączamy na papierowym ręczniku.

Do tych placuszków doskonale pasować będzie domowy dip czosnkowy! Jak go przygotować?

Domowy sos czosnkowy – przepis

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • przyprawy: szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Obieramy ząbki czosnku i mielimy je za pomocą maszynki wielofunkcyjnej Bosch CompactPower. Do tego potrzebna nam będzie nakładka z młynkiem żarnowym, która dokładnie zmieli czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Warto przed podaniem odczekać kilka minut, aby składniki zdążyły przegryźć się ze sobą.

Zostały placki lub sos? Zapakuj je próżniowo z pomocą systemów próżniowych marki Bosch!

Jeżeli przygotowałaś za dużo placków lub chciałabyś część zamrozić na później, możesz wykorzystać do tego system próżniowy marki Bosch.

Do wyboru mamy trwałe pojemniki próżniowe, specjalne woreczki wielokrotnego użytku oraz poręczny bidon ToGo. Za ich pomocą zachowuje się na dłużej naturalny smak, konsystencję oraz wartości odżywcze zarówno przygotowanych już posiłków, jak i świeżych składników. To też idealne rozwiązanie na ograniczenie marnowania żywności i poznanie nowych sposobów jej przetwarzania. 

Mrożenie żywności w warunkach próżni utrzymuje naturalną wilgoć wewnątrz mrożonki a nie na jej zewnętrzu w postaci kryształków lodu.