Placki z cukinii z mascarpone - przepis

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2–3 łyżki mąki
  • posiekany szczypiorek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju rzepakowego
  • opakowanie mascarpone
  • sok i skórka starta z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki.Trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Pozbywamy się nadmiaru wody.
  2. Cukinię mieszamy z jajkami, 2 łyżkami jogurtu, mąką i łyżką szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni. Z warzywnej masy formujemy na patelni placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku.
  4. Mascarpone mieszamy z resztą jogurtu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem i częścią skórki startej z cytryny. Placki rozkładamy na talerzu. Dekorujemy kremem serowym i resztą skórki z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem.

NASZA RADA

Jako dodatek do placków doskonały będzie także kremowy serek typu philadelphia, ewentualnie ziarnisty serek wiejski. Placki można przygotować nie tylko z cukinii, ale również ze startych drobno ziemniaków, np. z dodatkiem startej marchewki i cebuli.