Placki z cukinii z mascarpone - przepis
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2–3 łyżki mąki
- posiekany szczypiorek
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oleju rzepakowego
- opakowanie mascarpone
- sok i skórka starta z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy, odcinamy końcówki.Trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Pozbywamy się nadmiaru wody.
- Cukinię mieszamy z jajkami, 2 łyżkami jogurtu, mąką i łyżką szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Z warzywnej masy formujemy na patelni placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku.
- Mascarpone mieszamy z resztą jogurtu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem i częścią skórki startej z cytryny. Placki rozkładamy na talerzu. Dekorujemy kremem serowym i resztą skórki z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem.
NASZA RADA
Jako dodatek do placków doskonały będzie także kremowy serek typu philadelphia, ewentualnie ziarnisty serek wiejski. Placki można przygotować nie tylko z cukinii, ale również ze startych drobno ziemniaków, np. z dodatkiem startej marchewki i cebuli.
Komentarze