Placki ziemniaczane równie dobrze smakują same, z sosami lub jako dodatek do większych dań. Niektórzy lubią je jeść z kwaśną śmietaną i cukrem, inni z domowym sosem czosnkowym lub grzybowymi albo z gulaszem. Na dobrą sprawę ile osób, tyle pomysłów na to z czym można je zjeść.

Placki ziemniaczane – przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsączamy z nadmiaru wody, na przykład za pomocą bawełnianej ściereczki. Pamiętajmy, że masa powinna być mokra, ale nie może w niej stać woda.
  2. Drobno kroimy cebulkę i wrzucamy do miski z masą ziemniaczaną. Dodajemy jajka, mąkę, sól, cukier i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Nagrzewamy patelnię i wlewamy do niej tyle tłuszczu, aby pokryć całą powierzchnię patelni.
  4. Dużą łyżką nakładamy porcję masy i układamy je na patelni. Po około 2-3 minutach możemy przewrócić je na drugą stronę. Placki powinny się ładnie zarumienić i wtedy ściągamy je z patelni.
  5. Gotowe placki można kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.