Porcja

9 sztuk

Składniki:

  • Twaróg 250 gr
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka 4 łyżki, dodatkowo 2 łyżki
  • Cukier 3 łyżki
  • Cukier waniliowy 10 gr
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Włóż twaróg do miski, rozgnieć go widelcem tak, aby nie zostało większych grudek. Dodaj jajko, mąkę, cukier i trochę soli. Wszystko wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymasz dość gęstą masę. Następnie zmocz ręce w zimnej wodzie i ręcznie formuj średniej wielkości placuszki. Weź talerz i dodaj 2 łyżki mąki. Patelnię postaw na ogień i daj je trochę czasu by się rozgrzała. Wlej na patelnie 3 łyżki oleju. Weź po kolei każdy placuszek, obtocz mąką z każdej strony, nadmiar strzepnij i umieść na rozgrzanej patelni. Kiedy już wszystkie placki będą na patelni, smaż je z obu stron na złoto. Potem upieczone placuszki przełóż na papierowy ręcznik.

Syrniki mogą być podawane z owocami, jagodami, śmietaną.