Płyta indukcyjna czy gazowa: jak działają?

Zarówno płyta indukcyjna, jak i gazowa, służą do przyrządzania i podgrzewania domowych potraw, a analizując dostępną na rynku ofertę produktów, na razie oba rodzaje pływ są chętnie wybierane przez Polaków. Kuchnia indukcyjna czy gazowa? Jaka jest zasada działania obu tych urządzeń?

Płyta gazowa, jak sama nazwa na to wskazuje, opiera się na działaniu gazu. Tak więc należy zadbać o doprowadzenie do niej odpowiednio zaprojektowanej i skonfigurowanej instalacji. Jak to się dzieje, że korzystanie z kuchenki gazowej jest bezpieczne? Ponieważ producenci dbają o tzw.  przeciwwypływowe zabezpieczenie gazu – dzięki tej funkcji gaz zostaje odcięty w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia. Co więcej, niektóre modele są wyposażone także w specjalne zabezpieczenia w postaci blokady na pokrętłach.

Zupełnie inaczej działa płyta indukcyjna, która – w przeciwieństwie do "gazówki" – nie wymaga doprowadzenia instalacji gazowej. Jest ona odmiana płyty elektrycznej, a do podgrzewania wykorzystywany jest prąd oraz zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Efekt? Nagrzewa się sam garnek (i jego zawartość), ale po ściągnięciu naczynia z płyty nie ma ryzyka, że przez przypadek się oparzysz.

Płyta indukcyjna czy gazowa: zalety tych rozwiązań

Zalety płyty indukcyjnej

  • Na korzyść płyty indukcyjnej przemawia czas podgrzewania garnków. W najlepszych modelach 10 litrów wody w garnku zagotuje się w około 3-4 minuty. To świetny wynik! Jak to możliwe? Podczas gotowania, o obrębie pola indukcyjnego, przekazywana jest pełna moc (około 3,5 kW). Tak więc technologia indukcyjna na pewno będzie przemawiać do osób, które cenią sobie oszczędność czasu.
  • Wśród innych zalet płyty indukcyjnej wymienia się także dodatkowe udogodnienia, np. elektroniczny timer. To bardzo wygodne rozwiązanie, które raczej nie występuje w kuchenkach gazowych.

Zalety płyty gazowej

Ale czy czas to rzeczywiście najważniejszy wyznacznik? Liczy się przecież także aspekt ekonomiczny. Generalnie płyty gazowe są znacznie tańsze w zakupie. Nawet jeśli do kosztów dodatkowych należy zaliczyć doprowadzenie gazu w konkretny punkt kuchni, to jednak całkowity koszt początkowy rzadko kiedy przekracza wartość 1000 złotych.

  • Do plusów kuchenki gazowej zaliczyć można brak konieczności dokupowania specjalnie przystosowanych garnków, rondelków i patelni.To dość istotna zaleta, bo przecież remont to jedno, ale całkowita wymiana kuchennego wyposażenia, to już zupełnie co innego. Na szczęście nie zawsze trzeba wymieniać wszystkie garnki. Możesz za pomocą magnesu sprawdzić czy te, które obecnie posiadasz, nadają się też do płyty indukcyjnej.  Jeśli magnes przyczepi się do dna garnka, to znaczy, że będzie odpowiedni do indukcji.
  • Inną zaletą płyty gazowej jest to, że nowoczesne modele mają mechanizmy zabezpieczające. Przykładowo do uruchomienia wymagane jest dłuższe przytrzymanie pokrętła. Takie rozwiązanie eliminuje ryzyko przypadkowego uruchomienia płomienia przez dziecko.
  • Oczywiście o bezpieczeństwie należy przypomnieć także w kontekście kuchenek indukcyjnych, które również oferują mechanizmy bezpieczeństwa, ale w tym przypadku jednak często dochodzi do sytuacji, w których przycisk uruchomiony zostanie w sposób niekontrolowany. Ale nawet jeśli się tak stanie, to nie ma obawy o to, że ktoś się oparzy.

Płyta indukcyjna czy gazowa: wady tych rozwiązań

Odpowiedź na pytanie, czy lepsza jest płyta indukcyjna, czy gazowa, nie jest łatwa, bo oba te urządzenia mają swoje słabe strony.

Wady płyty indukcyjnej

  • O pierwszej wadzie indukcji poniekąd już wspomnieliśmy. Chodzi o wyższy koszt zakupu, zwłaszcza przy założeniu, że wysokiej klasy urządzenia muszą być przystosowane na więcej niż 230V.A za wysoką jakością idzie oczywiście wyższa cena.
  • Dla niektórych wadą kuchenek indukcyjnych jest ich problematyczna obsługa. Oczywiście jest to kwestia subiektywna. Niektórzy, nawet po wielu miesiącach, nie potrafią przyzwyczaić się do tego, że do regulowania temperatury nie służy pokrętło, tylko przycisk. To raczej aspekt psychologiczny niż użytkowy, ale warto mieć to na uwadze.
  • Kolejną wadą "indukcji" jest to, że nadają się do niej tylko określone rodzaje garnków i patelni. Klasyczne, emaliowane "garnuszki po babci" raczej nie sprawdzą się w tym przypadku. Konieczność dokupowania dodatkowych akcesoriów kuchennych skutecznie odstrasza niektórych od zakupu kuchenki indukcyjnej.

Wady płyty gazowej

  • Wadą płyty gazowej jest natomiast dłuższy (w porównaniu z "indukcją") czas podgrzewania.Wynika to z tego, że wykorzystywany gaz przekazuje energię bezpośrednio do garnka lub patelni jedynie w 50%, a więc jest to mniej efektywne. Reszta energii "ucieka", przekazując delikatnie wyczuwalne ciepło do pomieszczenia. To dlatego kuchnia bardzo często "paruje" ze względu na podwyższoną temperaturę.
  • Istotnym minusem w przypadku płyty gazowej jest to, że trudno utrzymać ją w czystości. Zabrudzony i otłuszczony ruszt trzeba ściągać, a następnie myć detergentami. Bywa to męczące i niepotrzebnie pochłania czas. Tymczasem płytę indukcyjną wystarczy przetrzeć ścierką – bez konieczności szorowania.

Płyta indukcyjna czy gazowa: którą wybrać?

Pozostaje więc pytanie, co lepsze, płyta indukcyjna czy gazowa? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Niemniej jeśli przeanalizujesz dostępną ofertę sklepów z urządzeniami AGD, na pewno zauważysz, że płyty indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością i powoli wypierają "gazówki". Jest tak z kilku powodów.

Po pierwsze, chodzi o bezpieczeństwo. Żadne pole nie nagrzewa się na tyle, aby można było się oparzyć.

Po drugie, ważnym czynnikiem jest szybkość gotowania. Ma to niebagatelne znaczenie dla osób, które gotują dużo i często i nie lubią długo czekać na zagotowanie się wody lub na podgrzanie sosu na patelni.

Po trzecie, indukcja jest technologią o wiele bardziej ekonomiczną i ekologiczną, jeśli weźmie się pod uwagę nie tyle sam zakup, co eksploatację. Przy założeniu, że urządzenie będzie służyć przez co najmniej kilka lat, jest to dość ważne kryterium.

Niemniej zwolennicy "gazówki" też mają swoje argumenty. Przede wszystkim chodzi o przyzwyczajenie. Niektórzy mówią również o tym, że po prostu wolą gotować na "żywym ogniu", bo takie gotowanie ma dla nich zupełnie inny klimat. Jak widać, jest to rzecz subiektywna.

Co jeszcze warto brać pod uwagę na etapie wyboru rozwiązania? Istotny jest także styl, w jakim została urządzona kuchnia. Płyty indukcyjne mają dość nowoczesny wygląd, więc mogą "gryźć się" wizualnie z meblami utrzymanymi w tradycyjnej estetyce.

Podsumowując, zarówno kuchenki gazowe, jak i indukcyjne, będą nam towarzyszyć jeszcze przez długi czas, do momentu, w którym nie pojawią się inne, być może jeszcze bardziej efektywne lub praktyczne technologie. Czas pokaże. Póki co warto przeanalizować wszystkie "za" i "przeciw" obu rozwiązań i podjąć najlepszą dla siebie decyzję, niezależnie czy będzie to kuchenka gazowa, czy indukcyjna.