Jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt lat temu pokrzywa wykorzystywana była powszechnie w kuchni i medycynie ludowej. Sprawdza się w potrawach wytrawnych i słodkich, na surowo i po obróbce termicznej.Młoda pokrzywa, a szczególnie jej liście zbierane przed kwitnieniem to bardzo wartościowy produkt, który warto mieć w swojej kuchni. To z nich można przygotowywać napary, napoje oraz sałatki.

Sok z pokrzywy – przepis

Jak przyrządzić pokrzywę, aby powstał z niej apetyczny sok? Część osób, które próbowały soku z pokrzywy, twierdzi, że największą przeszkodą okazał się trawiasty smak napoju. Sprawa jest prosta: jeśli właśnie ta nuta nam przeszkadza, skorzystajmy z dodatków. Jakich?

Składniki:

  • 2 szklanki liści młodej pokrzywy
  • 2 szklanki liści szpinaku lub sałaty
  • 1 limonka
  • 1 plaster świeżego ananasa (ewentualnie może być z puszki)
  • garść mięty

Sposób przygotowania:

  1. Składniki należy po prostu przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, wkładając do wlotu raz owoc, a raz zieleninę, by proces przebiegał sprawniej. Oczywiście, dodatki owocowe możemy dowolnie modyfikować.
  2. Przy braku wyciskarki, można po prostu z tych samych składników przygotować koktajl w blenderze.

Syrop z pokrzywy – przepis

Syrop z pokrzywy szczególnie przydaje się w okresie jesienno-zimowym. Wspiera działanie górnych dróg oddechowych oraz układu odpornościowego. Pomaga przy anemii i stanach osłabienia organizmu. Ze względu na działanie moczopędne jest stosowany w przypadku obrzęków.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 kg liści młodej pokrzywy
  • 30 dag cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy należy zalać zimną wodą, a następnie gotować przez 20 minut.
  2. Wywar przecedzić, dodać do niego cukier i sok cytrynowy, a następnie gotować kilka minut.
  3. Tak powstały syrop przelać do ciemnych butelek i pasteryzować przez 30 minut.

Zobacz też: Mikstura z liści pokrzywy zwalczająca mszyce ->>

Nalewka z pokrzywy – przepis

Kolejna receptura na napój to tym razem wykorzystująca korzenie pokrzyw propozycja dla miłośników procentów. Jak przygotować nalewkę z pokrzywy?

Składniki:

  • 50 dag korzeni pokrzywy
  • 500 ml wódki

Sposób przygotowania:

  1. Młode, zebrane wiosną lub jesienią korzenie należy umyć i pokroić w drobne kawałki.
  2. Trafiają one do butelek, gdzie zalewamy je wódką i odstawiamy na miesiąc w chłodne miejsce.

Do nalewki można dodać także miód. Będzie ona wówczas słodsza i bardziej wyrazista.

Zupa z pokrzyw – przepis

Dania z pokrzywy cieszyły się niegdyś dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na łatwą dostępność rośliny. Zupa pokrzywowa jest zdrowa, a na dodatek smaczna. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 3 szklanki listków młodej pokrzywy
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • śmietana do zabielenia zupy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności pokrzywę należy sparzyć wrzątkiem.
  2. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli, pokrojonego czosnku oraz warzyw, z wyjątkiem cebuli.
  3. Pokrzywę i cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i dużej ilości pieprzu.
  4. Gdy warzywa w garnku będą miękkie, dodać zawartość patelni i gotować jeszcze chwilę.
  5. Dowolnie doprawiać. Można zabielić śmietaną tuż przed podaniem. Jeśli chcemy, można wszystkie składniki zmiksować i tym samym przygotować zupę-krem.

Sałatka z pokrzywy – przepis

Potrawy z pokrzywy mogą być również serwowane bez obróbki termicznej. Najlepszym przykładem jest sałatka z tą rośliną w roli głównej.

Składniki:

  • dużo świeżych i młodych liści pokrzywy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Liście pokrzywy umyć i zalać chłodną, przegotowaną wodą. Moczyć je przez 15 minut. Po odcedzeniu liście posiekać na drobne kawałki. Dodać do nich posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie wymieszać.
  2. Kolejny krok to przygotowanie sosu. Należy połączyć składniki w proporcji: 2 łyżki jogurtu naturalnego plus 1 łyżeczka soku z cytryny. W zależności od preferencji sos posolić lub posłodzić. Zalać nim sałatkę i od razu podawać.

Napar z pokrzywy – przepis

Napar z pokrzywy wspomaga przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwkrwotocznie, a także wpływa na stan włosów skóry oraz paznokci. Jak przygotować go w domu?

Składniki:

  • 4 łyżki posiekanych świeżych liści
  • 4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Liście zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  2. Tak przygotowany napar odstawić na 10 minut, pozostawiając przykrywkę.
  3. Przecedzić i przelać do filiżanek lub termosu. Zalecana lecznicza dawka to pół szklanki naparu trzy razy w ciągu dnia.

Pesto z pokrzywy – przepis

Pesto z pokrzywą to wariacja na temat włoskiego, bazyliowego oryginału. Jest idealne na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 2-3 garście młodej pokrzywy
  • 2 garście pestek słonecznika
  • garść orzechów nerkowca
  • ok. 6 dag oliwy dobrej jakości
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca najpierw namoczyć na kilka godzin.
  2. Liście pokrzywy dokładnie umyć.
  3. Ziarna słonecznika lekko osolić i podprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać.
  4. Tak przygotowane składniki wrzucić do blendera i zmiksować na pastę.
  5. Można podawać ją do pieczywa, makaronu lub jako dip.