Pączki najlepiej napełnić nadzieniem po usmażeniu. Gdy przestygną, robimy w ciastku mały otwór i za pomocą  łyżeczki lub cukierniczej szprycy wkładamy do środka nadzienie. Jeśli  jednak używamy konfitury lub powideł, możemy to zrobić w inny sposób. Przygotowane na pączki ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrywamy z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdym kółku nakładamy łyżeczką nadzienie i ciasto zlepiamy tworząc kulkę. Odstawiamy do lekkiego podrośnięcia, po czy pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 

1. Konfitury z róży

To klasyka w najbardziej eleganckiej wersji. Utarte z cukrem płatki róży lub konfitury dajemy do pączków same lub - jeśli różany smak wydaje nam się zbyt intensywny - wymieszane z odrobiną innego dżemu, np. truskawkowego. Takie pączki najlepiej smakują polane tradycyjnym lukrem lub tylko posypane cukrem pudrem. 

2. Dżem lub powidła śliwkowe

Również bardzo popularne nadzienie. Idealnie nadaje się tu zwłaszcza  mocno wyrazisty w smaku dżem wiśniowy, ale może być każdy inny. Jest też spora grupa zwolenników pączków nadziewanych powidłami śliwkowymi. 

3. Krem budyniowy

To nadzienie jest szczególnie lubiane przez dzieci. Budyń – wybieramy o waniliowym lub śmietankowym smaku, ale może być też karmelowy, czekoladowy,  a nawet owocowy - gotujemy dodając jednak nieco mniej mleka niż jest to podane w przepisie na opakowaniu, bo powinien być dość gęsty. Następnie wierzch przykrywamy kawałkiem folii, by nie utworzył się kożuch i zostawiamy do wystudzenia.   

4. Ajerkoniak

To właściwie też nadzienie na bazie budyniu. Robimy je w następujący sposób: 100 ml mleka mieszamy ze 125 ml ajerkoniaku i całość zagotowujemy. Gdy mleko jest na ogniu, ucieramy kogiel mogiel z całego jajka, żółtka i 3 łyżek cukru, dodajemy ok. 3-4  łyżki mleka, czubatą  łyżkę mąki pszennej i 1/2  łyżki mąki ziemniaczanej. Miksujemy i łączymy z gorącym mlekiem. Podgrzewamy mieszając,  aż masa zgęstnieje. Masę przykrywamy kawałkiem folii, by nie utworzył się kożuch. Zostawiamy do wystudzenia.   

5. Masa krówkowa

Supersłodka wersja pączków, zwłaszcza jeśli polejemy je mleczną czekoladą. Masę krówkową najłatwiej wykorzystać z puszki i jej smak wzbogacić odrobiną rumu.  

6. Czekolada

Do nadzienia wykorzystujemy gorzką czekoladę (150 g). Łamiemy ją na kawałki i wrzucamy do zagotowanej śmietany kremówki (150 ml). Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy masa przestygnie ,należy ją wymieszać i powstałym kremem nadziewać pączki. Aby wzmocnić czekoladowy charakter pączków możesz je delikatnie polukrować lub obtoczyć w drobnym cukrze i polać „kratką” z roztopionej czekolady. 

7. Twarożek

Bazą tego nadzienia może być serek sernikowy (taki z wiaderka) lub zwykły twarożek (nawet chudy). Doprawiamy go cukrem pudrem i ewentualnie miksujemy z 1-2  łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietanki, by uzyskać kremową, gładką masę. Masą napełniamy pączki. 

8. Bita śmietana

To po prostu ubita na sztywno z cukrem kremówka – by dłużej utrzymała zwartą konsystencję ewentualnie można do jej ubijania dodać trochę zagęstnika. Śmietaną możemy napełnić pączek  tak, jak innymi nadzieniami lub, jeszcze lepiej, każdy pączek przekroić na pół nie docinając jednak go do końca. Następnie między dwa kawałki ciasta za pomocą szprycy cukierniczej wkładamy dużą porcję śmietany.