Tekst: Ewelina Dybicz

 

Kwaśny rabarbar przełamany nutką słodyczy to smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Desery, które proponujemy – tiramisu, crumble z kruszonką, kruchą tartę z waniliowym kremem nawiązują do tej tradycji. Są świetne na przyjęcie w rodzinnym gronie lub spotkanie z przyjaciółmi. I proste do zrobienia - dowód poniżej.

 

1. Ciasto z rabarbarem i budyniem

ciasto-z-rabarbarem

SKŁADNIKI:

Ciasto: 

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wypełnienie:

  • 400 g rabarbaru
  • duży budyń waniliowy w proszku (z cukrem)
  • 2 łyżki ciemnego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto uformować w kulę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Posypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 30 minut. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć aluminiową folią, posypać suchym grochem.  Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Wyjąć, usunąć groch. Budyń  przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać go na podpieczony spód, wierzch obłożyć osączonym rabarbarem, posypać 2 łyżkami ciemnego cukru. Piec ok. 40 minut w 180 C (w trakcie pieczenie ciasto można przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypiekło). 

 

2. Tiramisu z rabarbarem i truskawkami

tiramisu-z-rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 350 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 120 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • ok. 10 podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar obrać, pokroić w kawałki. Włożyć do garnka. Posypać 4 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Odstawić na 20 minut od czasu do czasu mieszając. Truskawki opłukać, 4 owoce odłożyć, z reszty usunąć szypułki. Zmiksować.  Rabarbar gotować ok. 10 minut. Przestudzić. Wymieszać z truskawkami. Całość dobrze wystudzić. Mascarpone wymieszać z resztą cukru pudru. Dodać kremówkę. Całość ubić. Połowę biszkoptów pokruszyć. Okruszkami posypać spód szklanych pucharków. Rozłożyć na nich owocowy mus. Resztę biszkoptów pokroić w małe kawałki. Po kilka ułożyć na musie. Skropić likierem. Na biszkopty wyłożyć krem. Wierzch posypać brązowym cukrem. Cukier na wierzchu skarmelizować za pomocą palnika kuchennego. Udekorować odłożonymi truskawkami.

 

3. Crumble z rabarbaru

crumble-z-rabarbaru

SKŁADNIKI:

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek  mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki podprażonych na suchej patelni płatków z migdałów
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

Nadzienie:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniczanej
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE:

Masło na kruszonkę rozpuścić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Posypać cukrem. Odstawić na 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie owoce osączyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło np. z lodami.

 

4. Lemoniada z truskawkami i rabarbarem

lemoniada-z-rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1-2 limonki
  • miód wielokwiatowy lub syrop z agawy
  • 350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki.  Zalać litrem wody. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować ok. 10 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku sokiem wyciśniętym z jednej limonki i (jeśli napój jest za mało słodki) miodem lub syropem z agawy. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przecedzić. Dodać pokrojone w kawałki truskawki i pociętą w plasterki pozostałą limonkę. Lemoniadę rozlać do słoików. Udekorować listkami melisy.

Nasza rada: rabarbar można ugotować w mniejszej ilości wody i gotową lemoniadę dopełnić prosecco.