Przechowywanie produktów żywnościowych

Aby przedłużyć trwałość jedzenia, trzymamy je w odpowiednich warunkach (nie zawsze w lodówce).

  • Szafki i kuchenne blaty oraz półki, gdzie panuje temperatura pokojowa, to odpowiednie miejsce dla produktów sypkich oraz niektórych warzyw i owoców.
  • Pieczywo trzymamy w chlebaku, w papierowych torbach.
  • Kasze, ryż i makarony przesypujemy do zamykanych słoików lub przezroczystych pojemników. Mąka i bułka tarta łatwo chłoną wilgoć. Przechowujemy je więc w pojemnikach ze szczelnym wieczkiem.
  • Lodówka to miejsce dla żywności, która łatwo się psuje. Produkty układamy tam niezbyt ciasno.

Porządek w lodówce

NAJWYŻSZA PÓŁKA
Tutaj trzymamy soki, mleko, ciasta, domowe przetwory, otwarte słoiki z dżemami i wszystkie inne produkty, które na opakowaniu mają napis „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Temperatura tu wynosi zazwyczaj ok. 8 st. C.

ŚRODKOWA PÓŁKA
To idealne miejsce na sery, jaja, masło, jogurty, śmietanę. Również na pojemniki z ugotowanymi potrawami i garnki z obiadem na następny dzień. Panuje tu temperatura ok. 4-5°C.

DOLNE PÓŁKI
Jest tu najchłodniej (ok. 2°C), dlatego można tu przechowywać świeże mięso i ryby, które w takiej temperaturze nie tracą wartości odżywczych.

SZUFLADY
Panuje w nich temperatura do 10°C. Przechowujemy tu owoce i warzywa, np. marchew, jabłka. Pomidory czy paprykę trzymamy w lodówce tylko latem.

PÓŁKI NA DRZWIACH
Można tu trzymać napoje, masło, musztardę, keczup, majonez, chrzan. To najcieplejsze miejsce w całej lodówce. Temperatura waha się od 10 do 15°C.

Sprzątanie lodówki

Tylko w czystej lodówce jedzenie jest bezpieczne. Wtedy nie mnożą się bakterie, które przyspieszają psucie żywności i są groźne dla zdrowia.

RAZ W TYGODNIU
Robimy dokładny przegląd zgromadzonej żywności. Sprawdzamy daty przydatności i wygląd otwartych produktów. Jeśli są zepsute, wyrzucamy je. Te, które trzeba zjeść jako pierwsze, układamy z przodu.

CO DWA TYGODNIE
Czyścimy lodówkę. Trzeba wtedy wyjąć całą jej zawartość, półki i szuflady. Wnętrze chłodziarki myjemy szmatką lub gąbką zmoczoną w wodzie z płynem do naczyń. Uszczelki czyścimy miękką szmatką i samą wodą. Detergenty powodują, że guma szybciej parcieje. Wyjęte półki i szuflady myjemy. Na koniec wycieramy do sucha ręcznikami papierowymi.

RAZ NA KWARTAŁ
Odłączamy lodówkę od prądu i odsuwamy od ściany. Wycieramy kurz, który zbiera się pod spodem i na tylnej ściance. Dzięki temu lodówka lepiej chłodzi i zużywa mniej prądu. Zabudowaną lodówkę czyścimy tylko od dołu. Odsuwamy cokół i dokładnie odkurzamy.

Pudełka do zadań specjalnych

W domu warto mieć kilka różnych plastikowych pojemników do przechowywania jedzenia. Takie z wkładem chłodzącym przyda się, żeby np. zapakować sałatkę do pracy. Jeśli zakupy robimy tylko raz w tygodniu, warto kupić pojemnik próżniowy. Jedzenie jest w nim cztery razy dłużej świeże. Obiad do pracy można zabrać w pudełku silikonowym, które po użyciu łatwo złożyć, by zajmowało mniej miejsca.

Świetne triki

  • Rzeżucha dłużej zachowa świeżość, jeśli po umyciu włożymy ją do miski z wodą i wstawimy do lodówki.
  • Cytryny wytrzymają w chłodziarce nawet miesiąc, pod warunkiem że będą przechowywane w słoju z zimną wodą.
  • Pieczarki trzymane w lodówce dłużej zachowają świeżość, jeśli miskę z nimi owiniemy starannie wilgotną ściereczką.
  • Podwiędnięta sałata odzyska jędrność po kąpieli w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek soku z cytryny.

Ukryta siła przypraw

W pojemnikach z mąką, kaszami czy ryżem mogą zalęgnąć się mole spożywcze i inne szkodniki. Odstraszają je mocne zapachy przypraw. Dlatego w szafkach kuchennych warto trzymać ułożone na spodeczku liście laurowe, goździki, laski cynamonu i wanilii. Skuteczne są też główka czosnku i cytrusy. By wzmocnić efekt, pomarańczę lub mandarynkę można nakłuć goździkami.