Śliwki przyśpieszają metabolizm, poprawiają trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a do tego świetnie smakują i mają wiele zastosowań w naszej kuchni. Niepozorne śliwki to prawdziwy superfood, dlatego warto zamknąć ich smak i właściwości na dłużej.

Śliwki na powidła - jakie wybrać?

Śliwki węgierki
To chyba najbardziej popularna odmiana śliwek, znana od lat. Śliwka węgierka idealnie nadaje się do powideł, ale można ja też wykorzystać do marynat i do suszenia.

Śliwki opal
Te śliwki są słodkie i mają ciemnobrązowy miąższ. Ich zaletą jest to, że łatwo odchodzi od nich pestka. Nadaje się do suszenia i na powidła.

Śliwki Stanley
To duże, ciemnofioletowe śliwki z zielonkawym miąższem. Nadają się do suszenia, na dżemy i powidła, choć trzeba pamiętać, że do przetworów trzeba dodać więcej cukru.

Śliwki mirabelki
To malutkie, bardzo słodkie, ale też lekko kwaśne śliwki o żółtym kolorze. Dobrze nadają się na powidła i dżemy.

Jak się robi powidła ze śliwek - najważniejsze zasady

  • Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Ale można też wykorzystać inne śliwki, o których piszemy powyżej.
     
  • Klasyczne powidła śliwkowe smaży się stopniowo przez kilka dni na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją. Warto zaopatrzyć się w garnek z grubym dnem, żeby powidła jak najmniej przywierały do dna. W tym przypadku cukier dodaje się pod sam koniec smażenia, gdy powidła są już odpowiednio gęste.
     
  • Bardzo popularne są właśnie powidła śliwkowe bez mieszania, do których od razu dodaje się cukier. Przepis podajemy poniżej.
     
  • Powidła ze śliwek można też zrobić z samych owoców bez dodatku cukru. Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru? Sekretem są śliwki! Trzeba wybierać takie śliwki, które nieco marszczą się przy ogonkach. To znak, ze są bardzo słodkie i dojrzałe.
     
  • Powidła można piec w piekarniku - to sposób naszych babć.
     
  • Gotowe powidła powinny być gęste i spadać płatami z łyżki. Jeszcze gorące przekładamy do słoików i wstawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

Zobacz, jak zrobić powidła śliwkowe bez mieszania!

Powidła ze śliwek bez mieszania - składniki:

  • 6 kg śliwek węgierek
  • 1 cytryna
  • 1,5 kg cukru pudru

Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania - przygotowanie:

Śliwki pokrój na pół i usuń pestki. Polej je sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Tak przygotowane owoce zasyp cukrem pudrem i odstaw na noc. Śliwki powinny przez ten czas puścić sok. Następnego dnia przełóż śliwki oraz sok do garnka. Gotuj całość przez około 5-6 godzin na małym ogniu, bez mieszania. Gdy powidła zgęstnieją, gorące przełóż do słoików. Słoiki zamknij, odwróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia.

 

Zobacz też: