"Ruby chocolate" to czwarty - po gorzkiej, mlecznej i białej czekoladzie - gatunek otrzymany w naturalny sposób. I choć prace nad jej powstaniem trwały kilkanaście lat, szwajcarska firma Barry Callebaut, która jest jednym z największych światowych przetwórców kakao, w końcu dopięła swego. Różowa czekolada łączy w sobie słodki i słony smak, przypominający czerwone owoce jagodowe. Największą sensacją jest jednak jej wyjątkowy, pudroworóżowy kolor. Jak zapewnia producent, nie jest to jednak zasługa barwników, ani naturalnych, ani tym bardziej sztucznych. Rubinowa czekolada zawdzięcza swój odcień specjalnej odmianie ziaren kakaowca pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. To właśnie wyprodukowany z nich naturalny puder nadaje jej niespotykany dotąd różowy odcień. 

Ruby chocolate to prawdziwy przełom w branży cukierniczej. To pierwsze takie odkrycie od czasów białej czekolady, wyprodukowanej przez Nestle w latach 30 XX wieku. Póki co, nowy produkt nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży. Ma już jednak za sobą testy konsumenckie w Wielkiej Brytanii, USA i Chinach, po których udało mu się zebrać pozytywne recenzje. Jest więc szansa, że na spróbowanie ruby choclate nie będziemy musieli zbyt długo czekać!

Nowy gatunek czekolady - zobacz więcej zdjęć >>>