Wino z ryżu zyskuje coraz większą popularność, choć wciąż jest u nas mało znanym trunkiem i trudno go kupić w zwykłym sklepie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je samodzielnie. Wino ryżowe jest nie tylko smaczne, ale też bardzo proste do zrobienia, a jego składniki są niedrogie i łatwo dostępne.

W produkcji wina ryżowego przodują kraje azjatyckie. Jest ono szczególnie popularne w Chinach, Japonii oraz Korei. Wino ryżowe jest znacznie mocniejsze niż klasyczne wino z winogron. Zawiera ono od 18 do 25 proc. czystego alkoholu etylowego. Jego smak zależy w dużej mierze od wykorzystanych dodatków. Żeby zrobić własne wino ryżowe w domowych warunkach, nie potrzeba doświadczenia, wymyślnych składników, ani specjalistycznego sprzętu. Dodatkową zaletą jest czas jego przygotowania, który jest stosunkowo krótki. Zachęcamy do spróbowania tego oryginalnego trunku.

Przepis na wino z ryżu

Wino z ryżu jest bardzo proste do zrobienia w domowych warunkach, a potrzebne składniki są dostępne przez cały rok. Żeby zrobić własne, domowe wino ryżowe, będziesz potrzebować:

  • 1 kg suchego ryżu
  • 8 litrów wody
  • 2 kg cukru (jeśli chcemy, żeby wino było bardziej wytrawne, należy użyć go mniej)
  • drożdże winiarskie (do wina białego, np. Tokaj)
  • opakowanie rodzynek

Do balonu wsyp ryż. Wodę zagotowuj z cukrem i przestudź. Zalej nią ryż, następnie przygotuj zaczyn drożdżowy w szklance ciepłej wody z dodatkiem trzech łyżek cukru. Kiedy napęcznieje dodaj do butli wraz z rodzynkami. Nie zapomnij, że balon, w którym nastawiasz trunek nie może być w całości wypełniony, należy pozostawić nieco wolnego miejsca. Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym okresie zlej wino do innego naczynia, pozostawiając na dnie ryż z rodzynkami oraz powstałym osadem. Wypłucz je z osadu i wlej wino z powrotem. Pozostaw na około 2 tygodnie, żeby dokończyło fermentację, a następnie przelej do szklanych butelek. Wino jest od razu gotowe do spożycia, jednak jeśli odstawimy je na jakiś czas, będzie jeszcze lepsze. Pozostały ryż można po wypłukaniu wykorzystać ponownie. Uzyskane z niego wino będzie mocniejsze niż pierwsze.

Wino z ryżu – co można dodać?

Wino z ryżu może mieć różny smak w zależności od inwencji. Podstawowy przepis na wino z ryżu i rodzynek można wzbogacić różnymi dodatkami. Ciekawy smak nadadzą mu przyprawy takie jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, wanilia, liście laurowe czy ziele angielskie. Często spotykanym dodatkiem są też wiórki kokosowe lub sok z cytryny czy pomarańczy. Miłośnicy niespotykanych połączeń mogą spróbować wina ryżowego z dodatkiem pieprzu, chili lub zielonych ziół takich jak np. tymianek, majeranek lub bazylia. Możliwości jest naprawdę wiele. Nie obowiązują sztywne zasady, warto więc samodzielnie poeksperymentować z różnymi dodatkami oraz ilością przypraw. Oryginalne wersje smakowe uzyskasz zamieniając rodzynki na inne owoce, np. suszone śliwki, morele albo wiśnie. W niektórych przepisach część wody zastępuje się sokiem z jabłek lub innych owoców. Wino ryżowe ma biały kolor, można jednak nadać mu jasnożółtą lub nawet bursztynową barwę dodając nieco karmelizowanego cukru lub kurkumy.

Wino z ryżu – jak podawać?

Wino ryżowe ma niepowtarzalny, lekki i delikatny smak. W zależności od dodanych przypraw może przypominać białe wino lub wermut. W krajach azjatyckich serwuje się na ciepło w małych filiżankach. Jest pite przed lub w trakcie posiłku. Jednak podane w temperaturze pokojowej czy lekko schłodzone, nie traci swoich walorów smakowych. Można serwować je w kieliszkach uniwersalnych lub tych przeznaczonych do białego wina. Doskonale komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej, ale podobnie jak inne białe wina można je podawać również do dań z drobiu czy ryb lub owoców morza. Domowe wino z ryżu, to nie tylko smaczny trunek do picia, ale również składnik wielu potraw, często występujący w przepisach na dania azjatyckie. Wino ryżowe dodane do wytrawnych potraw, nadaje im subtelny smak i piękny aromat.