Praktycznie każdą pozostałą część produktów spożywczych można wykorzystać do przygotowania nowego dania lub przysmaku. Warzywa, na których gotowana jest zupa, wystarczy zblendować i ugnieść z ziemniakami, by powstało pyszne, warzywne purée. Dodając do tego mąkę i jajko mamy gotowe ciasto na niecodzienne kopytka. Zielone części roślin, jak liście rzodkiewki, natka marchewki, czy liście kalafiora, mogą posłużyć jako baza oryginalnego pesto. Pozostałe kawałki serów wystarczy rozpuścić na maśle z dodatkiem wody, czosnku i przypraw, by powstał wyjątkowo wyrazisty sos do mięs i makaronów. Zaskakującym sposobem na obierki warzyw jest ich dokładne opłukanie we wrzątku i następnie… usmażenie lub upieczenie, przez co zamienią się w najpyszniejsze, domowe chipsy.

Jak we własnej kuchni nie marnować jedzenia? Oto kilka moich pomysłów i przepisów.

Lubię eksperymentować w kuchni, próbuję nieznanych dotąd smaków, wspólnie w dziećmi bawimy się w  mistrzów kuchni. Ale po kulinarnych przygodach dbamy, żeby nic się nie zmarnowało! Nie uznaję wyrzucania żywności.

Ostatnio na urodziny mojej córki po raz pierwszy odważyłam się zrobić tort bezowy z owocami - to było marzenie córki. Okazało się, że tort wyszedł przepyszny, a jego wykonanie było całkiem proste. Smakował całej rodzinie i zniknął z talerzy w mig.

Zostały jednak żółtka. Niestety nie miałam czasu nic z nich zrobić w tym dniu, więc żeby ich nie wyrzucać, przełożyłam je do specjalnego woreczka i przy pomocy blendera Bosch odessałam powietrze, dzięki czemu żółtka zachowają świeżość znacznie dłużej. Żółtka w takich woreczkach można też zamrozić. Co ważne odporne na przedarcia worki z zamknięciem strunowym są wolne od bisfenoli. Z łatwością można je wyczyścić i użyć ponownie. Co bardzo mi się spodobało, bo nie generuję zbędnych plastikowych śmieci.

Na drugi dzień zrobiłam swoją ulubioną, ekspresową sałatkę z pora i żółtego sera. Oto przepis:

  • 1 średni por
  • 100 gr żółtego sera
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz

Por kroimy na drobne "nitki" i przelewamy wrzątkiem, by zgubił ostrość. Studzimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, majonez, sól, pieprz. Mieszamy i sałatka gotowa.

Ja najczęściej jem ją samą, niestety tylko ja, więc zawsze zostaje część sałatki.

Przełożyłam ją do pojemnika próżniowego, który jest bardzo łatwy w użyciu. Pompę próżniową do korpusu blendera montuje się za pomocą jednego kliknięcia. A potem już tylko trzeba wypompować powietrze blenderem ręcznym ErgoMixx. Taki sposób przechowywania pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych na dłużej. Moja sałatka na drugi dzień była idealnie świeża! I zjadłam ją jako dodatek do młodych ziemniaków z masłem:) Pycha!

Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego Tritanu, wolnego od bisfenoli. Można je bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce.

Pojemnik i woreczki strunowe świetnie sprawdzą się również do segregacji produktów w lodówce.

Oto kilka rad, jak przechowywać żywność w lodówce:

Najwyższa półka
Tutaj trzymamy soki, mleko, ciasta, domowe przetwory, otwarte słoiki z dżemami i wszystkie inne produkty, które na opakowaniu mają napis „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Temperatura tu wynosi zazwyczaj ok. 8 st. C.

Środkowa półka
To idealne miejsce na sery, jaja, masło, jogurty, śmietanę. Również na pojemniki z ugotowanymi potrawami i garnki z obiadem na następny dzień. Panuje tu temperatura ok. 4-5°C.

Dolne półki
Jest tu najchłodniej (ok. 2°C), dlatego można tu przechowywać świeże mięso i ryby, które w takiej temperaturze nie tracą wartości odżywczych. Warto je przechowywać w próżniowych woreczkach strunowych, dzięki czemu zachowają świeżość dwa razy dłużej.

Szuflady
Panuje w nich temperatura do 10°C. Przechowujemy tu owoce i warzywa, np. marchew, jabłka. Pomidory czy paprykę trzymamy w lodówce tylko latem.

Półki na drzwiach
Można tu trzymać napoje, masło, musztardę, keczup, majonez, chrzan. To najcieplejsze miejsce w całej lodówce. Temperatura waha się od 10 do 15°C.

Zamrażarka:
Aby zamrażarka działała sprawnie, produkty w niej układamy bardzo ciasno.

  • Do zamrażania najlepiej nadają się specjalnie przeznaczone do tego pojemniki i foliowe torebki (z zamknięciem).
  • Do woreczka albo pojemnika wrzucamy albo przyklejamy karteczkę z opisem, co znajduje się w środku oraz datą, kiedy włożyliśmy produkt do zamrażarki.
  • Żywności raz rozmrożonej ponownie nie zamrażamy.

Mrożonki przechowywane w próżniowych woreczkach strunowych lepiej zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, utrzymują naturalną wilgotność mrożonek - dodatkowa wilgoć nie przedostaje się do wnętrza.  Takie przechowywanie chroni przed wysuszeniem powierzchni mrożonej żywności, a odmrożone produkty mają lepszy wygląd w porównaniu z zamrożonymi w zwykły sposób.

Woreczki strunowe śmiało można używać do mrożenia sezonowych owoców na smaczne koktajle.

Właśnie z mrożonych malin zrobiłam dzieciom koktajl. To nasz ulubiony przepis:

  • 2 banany
  • garść mrożonych malin
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • plasterek cytryny

Wszystko miksujemy. Wytrzymały i wyjątkowo ostry nóż zmiksował składniki w bardzo krótkim czasie.  Funkcja AntiSplash to super opcja, bo zapobiega rozpryskiwaniu składników i pomaga utrzymać czystość w kuchni.

Taki koktajl to świetna przekąska na drugie śniadanie, albo na podwieczorek. Moc witamin!

Jeśli zostanie trochę koktajlu, też warto przechować go próżniowo. Można go przelać do strunowego woreczka, albo do pojemnika, odessać powietrze i na drugi dzień mamy pyszny napój. Takie przechowywanie sprawia, że żywność jest do dwóch razy dłużej świeża, a w związku z ograniczonym utlenianiem się składników, zachowuje więcej witamin.

Uwielbiamy pesto, najlepsze jest zrobione własnoręcznie. Blender ręczny ErgoMixx pomógł mi w tym wyśmienicie. Wrzuciłam do pojemnika potrzebne składniki i w kilka minut miałam przepyszne pesto z bazylii.

Oto najprostszy przepis ma pesto z bazylii:

  • garść liści świeżej bazylii
  • łyżka orzeszków pinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • kilka plasterków sera parmezan
  • sól
  • pieprz

Wszystko miksujemy do gładkiej masy i najlepiej podawać ze świeżym makaronem.

Jeśli zostanie nam trochę gotowej potrawy, można ją przechować w próżniowym pojemniku, jednak u nas nigdy nic nie zostaje, a nawet czasem mamy niedosyt:)

------------------

Bawcie się w kuchni, także z dziećmi, ale pamiętajcie, żeby nie marnować jedzenia.

Polecam Blender ręczny ErgoMixx Bosch, który będzie waszym pomocnikiem w kuchni na wszystkich poziomach gotowania. Co jest w nim najlepsze? Próżniowe przechowywanie potraw, zwłaszcza w woreczkach. Teraz pakuję tak wszystkie potrawy, które zostają po posiłku.

A resztki jedzenia, których w żaden sposób nie da się już przerobić, odkładajcie w specjalnym do tego celu pojemniku i wyrzucajcie do bioodpadów. Nasza planeta nam za to podziękuje.