Planując przekąski na imprezę, wybierz potrawy, które mają opinię wykwintnych - ale ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Idealnie sprawdzą się rozmaite sałaty, dania z owoców morza (na przykład krewetek) czy wędzony łosoś. Ułatwisz sobie życie, jeśli postawisz na potrawy, które można przygotować wcześniej i podgrzać na grillu lub w piekarniku. Warto też wykorzystać gotowce - mrożone ciasto filo czy gotowy krem cytrynowy lemon curd.
Oto 7 przepisów na proste - ale wykwintne przekąski, które nie zajmą zbyt dużo czasu.
1. Przekąski na imprezę z grissini i rukolą
Składniki: opakowanie paluszków grissini, 10–15 cienkich plastrów szynki sezonowanej, np. parmeńskiej, pęczek rukoli
Gałązki rukoli i pojedyncze paluszki chlebowe grissini owijać jednym plastrem szynki. Można wykorzystać włoską szynkę parmeńską, hiszpańską serrano czy niemiecką szwarcwaldzką. Tę przekąskę należy przygotować w ostatniej chwili, gdyż grissini, przejmując wilgoć od szynki, przestają być chrupiące. Można podać składniki osobno i zachęcać gości do samoobsługi.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
2. Roladki z łososia
Składniki: łosoś wędzony w plastrach, twarożek kozi, czerwony pieprz, koperek, chrzan, kapary, czerwona cebula, ogórek, skórka otarta z cytryny, przyprawy według upodobań
Plastry łososia pokroić na nieduże kwadraty, nałożyć na nie twarożek z przyprawami i zawijać, przebijając wykałaczką. Z łososiem współgrają twarożek kozi i krowi, doprawione koperkiem, chrzanem, skórką cytrynową, kaparami, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem. Roladki można zawijać wprost przy stole.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
3. Placek z cukinii i parmezanu
Składniki: 3 cukinie (ok. 800 g), 100 g kremowego twarożku, 3 jajka, 3 łyżki startego parmezanu, pęczek koperku, sól, pieprz, masło i bułka tarta do posmarowania formy
Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na sicie, aby puściły sok. Trzepaczką (rózgą) rozmieszać jajka z kremowym twarożkiem, dodać posiekany koperek, starty parmezan i pieprz. Do masy jajecznej dodać dobrze odciśniętą cukinię, przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Wlać masę do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piec 35 minut w temp. 200°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku placek jest ścięty.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
4. Terrina z koziego sera
Składniki: 50 dag miękkiego koziego sera (np. rolada chevre), 2 i 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki oliwy extra vergine, 4 łyżeczki żelatyny, pieprz.
Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody. Ser, oliwę i kremówkę zmiksować na gładką masę, pod koniec dodać płynną żelatynę. Formę do terriny wyłożyć folią spożywczą, przelać do niej masę i odstawić do schłodzenia (terrinę można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce). Przed podaniem wyjąć z formy i pokroić w plastry.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
5. Przegrzebki w szynce
Składniki: 16 mrożonych przegrzebków, 8 cienkich plastrów szynki, 3 łyżki oleju do smażenia.
Marynata: skórka otarta z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, drobno siekany ząbek czosnku, pieprz, oliwa.
W tym daniu można wykorzystać różne rodzaje szynki surowej: wędzoną (szwarcwaldzką lub speck) lub sezonowaną (parmeńską lub serrano). Składniki marynaty wymieszać, polać nią rozmrożone i osuszone przegrzebki. Plastry szynki pokroić wzdłuż na szerokość przegrzebka. Owinięte szynką nabijać na patyczki szaszłykowe i szybko zrumienić z każdej strony na patelni, na rozgrzanym oleju. Tuż przed podaniem wstawić szaszłyki na chwilę do gorącego piekarnika, by się podgrzały.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
6. Grzanki z grzybami
Składniki: kilka kromek wiejskiego chleba, kilka plastrów sera taleggio, 4 przekrojone na pół ząbki czosnku, 250 g boczniaków, 250 g pieczarek, 100 ml oliwy extra vergine
Marynata: posiekana natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz
Grzyby bez trzonków oczyścić, pokroić na małe kawałki. Wymieszać składniki marynaty, zalać nią grzyby, odstawić na pół godziny. Kromki chleba natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i opiekać z obu stron (w piekarniku lub na grillu), aż się zrumienią. Również grzyby opiec w piekarniku lub na grillu. Chleb pokropić oliwą, ułożyć na nim grzyby, a na wierzchu ser taleggio. Tak przygotowane grzanki można zrobić, zanim przyjdą goście. Tuż przed podaniem ułożyć grzanki na grillu i przykryć przykrywką lub podgrzewać w piekarniku, aż ser się roztopi na grzybach.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
7. Sałatka z marchwi
Składniki: 2 pęczki młodej marchwi, łyżka świeżej siekanej kolendry, pietruszki i mięty, 150 g twardego sera feta, 20 oliwek kalamata, 4 łyżki oliwy, 2–3 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz, kruszone chili, kmin rzymski, sok z 1/2 cytryny
Obrane marchwie pokroić w grube plastry. Smażyć na dużym ogniu na oliwie, dodając przyprawy i posiekany czosnek, aż marchew lekko się zrumieni, ale pozostanie jędrna. Zdjąć z ognia, ostudzić. Wymieszać z ziołami, oliwkami, pokruszoną fetą, skropić sokiem z cytryny.
Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov
--
Wszystkie zdjęcia i porady pochodzą z książki Agnieszki i Marcina Kręglickich "Przyjęcia u Kręglickich", wydanej przez Świat Książki. Można w niej znaleźć więcej przepisów na różne okazje, spotkania przy grillu, uroczyste kolacje i przyjęcia świąteczne. Agnieszka i Marcin to rodzeństwo restauratorów. Prowadzą w Warszawie kilka znanych restauracji i organizują setki przyjęć, od małych, rodzinnych po wielkie gale dla głów państw i głów koronowanych.
Komentarze