Zobacz 8 najlepszych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego ->>

Ciasto francuskie to idealna baza do zrobienia pysznych i szybkich przekąsek. Na słodko, na słono, każda będzie wyjątkowa i smaczna. Dodatkowo mając gotowe ciasto francuskie w kilkanaście minut możemy przygotować menu na każdą imprezę. Przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i na zimno będą smakować i małym i dużym gościom.

Jak zrobić samodzielnie ciasto francuskie?

Przygotowanie własnego ciasta francuskiego jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości i czasu. Jednak mamy wtedy satysfakcje i pewność, że skład jest oryginalny i bez chemicznych dodatków.

Przepis na domowe ciasto francuskie:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej+25 g
  • 125 ml wody
  • 1 żółtko
  • 250 g masła+25 g
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Ciasto francuskie - przygotowanie

  1. 250 g mąki przesiewamy do miski. Roztapiamy 25 g masła, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy jak kruszonkę. Dodajemy sól, żółtko i wodę.
  2. Zagniatamy ciasto rękami do wyrobienia jednolitej masy. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. 250 g masła kroimy w kostkę, i zasypujemy 25 g mąki. Miksujemy masło mikserem do połączenia składników.
  4. Gotową masę wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej. i dobrze rozwałkowujemy na kwadrat ok 20x20 cm.
  5. Chłodzimy w lodówce ok 30 minut.
  6. Schłodzoną kulę ciasta odwijamy z folii i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.
  7. Schłodzoną masę maślaną kładziemy na połowie ciasta, a brzegi smarujemy wodą.
  8. Pustą połowę ciasta kładziemy na tą z masłem, brzegi dokładnie dociskamy.
  9. Całość rozwałkowujemy w podłużny prostokąt.
  10. 1/3 ciasta składamy i przykrywamy kolejną 1/3 ciasta.
  11. Posypujemy mąką i ponownie rozwałkowujemy. Jeszcze raz składamy ciasto (powinny powstać 3 równe warstwy). Owijamy ciasto w folię spożywczą i ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką, znów składamy na 3 warstwy i chłodzimy w lodówce 2 godziny. W ten sposób składamy ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.

Po tym czasie przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowujemy do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić.