Cynamonowe bułeczki (ok. 18-20 sztuk)

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Taki rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15/20 minut. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy resztę cukru, sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże, masło i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 60 minut.

Podczas gdy nasze ciasto wyrasta możemy się zabrać za przygotowanie cynamonowego nadzienia. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem i z cynamonem na gładką aromatyczną masę.

Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, smarujemy dokładnie masą cynamonową i zwijamy w „ślimaczka”. Następnie zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ostrym nożem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na dodatkowe 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 8-10 minut, aż bułeczki pięknie się zarumienią.

Smacznego!