Cynamonowe bułeczki (ok. 18-20 sztuk)
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier do posypania bułeczek
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Taki rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15/20 minut. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy resztę cukru, sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże, masło i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 60 minut.
Podczas gdy nasze ciasto wyrasta możemy się zabrać za przygotowanie cynamonowego nadzienia. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem i z cynamonem na gładką aromatyczną masę.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, smarujemy dokładnie masą cynamonową i zwijamy w „ślimaczka”. Następnie zwinięte ciasto kroimy na mniejsze części ostrym nożem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na dodatkowe 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 8-10 minut, aż bułeczki pięknie się zarumienią.
Smacznego!
Komentarze