Przepis na chleb konopny na zakwasie

Składniki:

  •   450 g mąki pszennej typ 450
  •   100 g mąki  konopnej Ol’Vita
  •   200 g zakwasu żytniego
  •   350 ml letniej wody
  •   1 łyżeczka soli
  •   1 łyżka miodu
  •   2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi  siewnej do posypania chleba

Przygotowanie

·         Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól

·         Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut

·         Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia

·         Wierzch posypać ziarnami konopi

·         Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C

·         Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin

·         Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

Wskazówka:

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!

Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl