Pieczenie chleba w domu tylko z pozoru jest trudne i skomplikowane. W rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis w którym kluczowym elementem jest czekanie aż ciasto wyrośnie. Sprawdźcie same!
Chleb pszenny - przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 480)
- 15 g świeżych drożdży (lub czubata łyżeczka drożdży suszonych)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 ml wody w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 2 dodatkowe łyżki mąki do użycia na stolnicy
- naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny z pokrywką o pojemności około 2-3 litrów
- rękawice
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy 3 szklanki mąki i sól. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże. Wlewamy wodę i mieszamy całość łyżką do połączenia masy.
Miskę przykrytą ścierką odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.
Na stolnicę wysypujemy mąkę i otręby. Pokrywamy ręce mąką i rozpłaszczamy ciasto na stolnicy. Zwijamy boki ciasta do środka i formujemy kulę
Dokładnie myjemy miskę i wycieramy ją do sucha. Wkładamy do niej masę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawiamy nasze żaroodporne naczynie i rozgrzewamy piekarnik wraz z naczyniem do 240 stopni.
Gdy piekarnik się rozgrzeje odliczamy 10 minut i wyciągamy garnek - UWAGA GORĄCE
Do garnka wkładamy ciasto, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Chleb pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Chleb odstawiamy na kilka minut, możemy wyciągnąć go ostrożnie z naczynia na przykład używając tępej strony noża.
Chleb kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Smacznego!
Komentarze