Pieczenie chleba w domu tylko z pozoru jest trudne i skomplikowane. W rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis w którym kluczowym elementem jest czekanie aż ciasto wyrośnie. Sprawdźcie same!

Chleb pszenny - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 480)
  • 15 g świeżych drożdży (lub czubata łyżeczka drożdży suszonych)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 250 ml wody w temperaturze pokojowej 
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 2 dodatkowe łyżki mąki do użycia na stolnicy 
  • naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny z pokrywką o pojemności około 2-3 litrów
  • rękawice 

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy 3 szklanki mąki i sól. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże. Wlewamy wodę i mieszamy całość łyżką do połączenia masy. 

  2. Miskę przykrytą ścierką odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin. 

  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę i otręby. Pokrywamy ręce mąką i rozpłaszczamy ciasto na stolnicy. Zwijamy boki ciasta do środka i formujemy kulę

  4. Dokładnie myjemy miskę i wycieramy ją do sucha. Wkładamy do niej masę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

  5. Do zimnego piekarnika wstawiamy nasze żaroodporne naczynie i rozgrzewamy piekarnik wraz z naczyniem do 240 stopni. 

  6. Gdy piekarnik się rozgrzeje odliczamy 10 minut i wyciągamy garnek - UWAGA GORĄCE

  7. Do garnka wkładamy ciasto, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. 

  8. Chleb pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

  9. Chleb odstawiamy na kilka minut, możemy wyciągnąć go ostrożnie z naczynia na przykład używając tępej strony noża. 

  10. Chleb kroimy po całkowitym wystygnięciu. 

 

Smacznego!