Ciastka z czekoladą – przepis
Składniki na około 10 ciastek:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 100 g kostki do pieczenia Kasia lub masła
- 100 g czekolady
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło lub Kasię z lodówki, aby odrobinę zmiękła.
- Nastaw piekarnik na 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Pokrój czekoladę na drobne kawałki .
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier i resztę składników. Czekoladę powinnaś dodać jako ostatnią, dzięki temu będzie równomiernie w całym cieście.
- Zagnieć ciasto i na blasze do pieczenia ułóż małe kuleczki. Pamiętaj o odstępie między kulkami, ponieważ ciastka urosną.
- Zgnieć kulki, aby przypominały małe ciasteczka.
- Piecz około 12-14 minut.
Smacznego!
Komentarze