Idealne ciasto drożdżowe powinno być delikatne, puszyste i dobrze wyrośnięte. Choć przyjęło się, że jego wykonanie nie należy do najłatwiejszych, wystarczy przestrzegać kilku zasad, by osiągnąć zniewalający efekt. Zastanawiacie się co zrobić by ciasto się nie zapadało, jakiej mąki użyć do drożdżowych wypieków lub ile piec ciasta drożdżowe? Sprawdźcie nasz poradnik poniżej. 

Ile piec ciasto drożdżowe?

Temperatura pieczenia wypieków na bazie ciasta drożdżowego może się różnić w zależności od ich rodzaju i wielkości. Ciasta i placki najczęściej piecze się w 180°C. Bułeczki z nadzieniem i drożdżówki polecamy wypiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C. W przypadku chlebów na bazie drożdży temperaturę można zwiększyć nawet do 240°C.

Jaka mąka do ciast drożdżowych?

By uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, polecamy używać mąk o wysokiej zawartości glutenu. Najlepiej sprawdzą się mąki typu: 750, 650 lub 550. Niezależnie od konkretnego rodzaju mąki, przed dodaniem jej do masy, trzeba ją przesiać przez sitko.
Ciasto drożdżowe można jednak przygotować również w wersji bezglutenowej. Do tego typu wypieków polecamy użyć mieszanki mąki ryżowej i owsianej lub gotowego, sklepowego mixu.

Jak przechowywać ciasto drożdżowe?

By zachować świeżość ciasta drożdżowego na dłużej, po upieczeniu należy szczelnie je owinąć folią aluminiową, a następnie przełożyć do lodówki. Można je również przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku z pokrywką. Tak zabezpieczone będzie nadawało się do spożycia przez przynajmniej 4 dni.
Drożdżowe wypieki można też mrozić. Przed umieszczeniem w zamrażalniku trzeba je zabezpieczyć przy pomocy folii aluminiowej lub spożywczej. Wówczas zachowa świeżość przez około 3 miesiące. Mrozić można również surowe ciasto drożdżowe. Podczas rozmrażania drożdże zaczną pracować, a ciasto wyrośnie niczym świeżo przygotowana masa.

Dlaczego ciasto drożdżowe opada na środku?

Zdarzyło wam się, że ciasto fantastycznie urosło w piekarniku, ale tuż po wyjęciu zapadło się na środku? Przyczyną opadania ciasta może być zbyt mocna zmiana temperatur. Dlatego w czasie jego pieczenia pod żadnym pozorem nie należy otwierać drzwi piekarnika. By zapobiec opadaniu polecamy studzić ciasto stopniowo. W tym celu, tuż po upieczeniu jedynie delikatnie uchylamy drzwiczki, a dopiero po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Ile kalorii ma ciasto drożdżowe?

Oczywiście dokładna ilość kalorii w kawałku ciasta drożdżowego zależy od jego wielkości oraz użytych składników. Zwykło się jednak przyjmować, że 100 gram wypieku zawiera między 250 a 300 kcal. Kawałek o wadze 40 g będzie więc miał około 110 kalorii – czyli, tyle co pół pączka lub dwa kawałki ptasiego mleczka.

Zobacz również:

Przepis na ciasto drożdżowe – prosty i sprawdzony 

Składniki:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 40g świeżych drożdży
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kroki: 

  1. Przygotowanie zaczynu: Drożdże rozkruszamy i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy podgrzane mleko (powinno być lekko ciepłe), łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Gotowy zaczyn powinien mieć gęstą konsystencję. Przykrywamy go czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
  2. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Pozostałą mąkę przesypujemy do dużej miski. Dodajemy jajka, cukier biały (4 łyżki odkładamy na później) oraz waniliowy, szczyptę soli, olej oraz uprzednio przygotowany zaczyn. Całość mieszamy i zagniatamy aż do połączenia wszystkich składników (by ułatwić sobie ten proces, można użyć miksera ręcznego lub robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta). Gotową masę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  3. Przygotowanie kruszonki: W misce umieszczamy mąkę pszenną, odłożony wcześniej cukier oraz masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie przekładamy kruszonkę do lodówki.
  4. Pieczenie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Gdy masa podwoi swą objętość, przekładamy ją do wyłożonej papierem pergaminowym formy. Wierzch ciasta możemy posypujemy kruszonką ( i opcjonalnie ulubionymi owocami). Przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.

Jak zrobić ciasto drożdżowe? – porady

  • By uzyskać odpowiednią konsystencję wypieku, wyrobione ciasto należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze około 22°C. Wówczas drożdże będą najlepiej fermentować.
  • Do przygotowania rozczynu nie należy używać zbyt gorących płynów. Dodając do niego mleko lub wodę, należy upewnić się, że są one lekko ciepłe (powinny mieć około 36°C)
  • Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta, polecamy upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dodanie schłodzonych produktów (np. jajek z lodówki) może negatywnie wpłynąć na proces wyrastania ciasta.
  • Do przygotowania ciasta drożdżowego można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.
  • Dodając cukier do ciasta drożdżowego należy pamiętać, że jego zbyt duża ilość może zahamować proces fermentacji drożdży.
  • Przed włożeniem do piekarnika, polecamy posmarować wierzch ciasta mieszanką jajka i mleka. Dzięki temu gotowy wypiek nabierze apetycznego koloru i połysku.

Zobacz też -->