Domowe hot dogi: składniki

  • 4 podłużne bułki do hot dogów
  • 4 kiełbaski wieprzowo-drobiowych
  • liście sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki (świeże bądź kiszone)
  • 2 pomidory
  • Cebula, szczypiorek
  • Dodatkowo: keczup, musztarda i inne sosy do podania

Domowe hot dogi: przygotowanie

1. Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć  osłonki, a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni.

2. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Cebulę pokrój w krążki i posiekaj szczypiorek.

3. Każdą bułkę wyłóż sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.

Rada: Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów. Można też przybrać je innymi ulubionymi dodatkami, np. prażoną cebulką.

--

Przepis: materiały prasowe Berger