Domowe pastylki są lepsze od kupnych, ponieważ działają równie skutecznie, a nie zawierają barwników i konserwantów. To my mamy 100% kontrolę nad tym, jakie składniki wkładamy do środka. Są także o wiele tańsze. Do przygotowania takich tabletek nie potrzebujemy wymyślnych składników, prawdopodobnie większość z nich masz już w domu, a resztę bez problemu dokupisz w aptece lub sklepie spożywczym!

Domowe tabletki na gardło - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka cukru lub ¾ szklanki miodu
  • zioła do zaparzania (możemy wybrać swoje ulubione i dowolnie je łączyć, np. szałwia, majeranek)
  • łyżeczka mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
  • można dodać imbir i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy zioła pod przykryciem używając do tego pół szklanki wody. Jeżeli twoje zioła nie są w torebce, możesz je zaparzyć i odcedzić.
  2. Do ziołowego wywaru dodajemy cukier i rozpuszczamy go. Gotujemy 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy goździki i anyż.
  3. W trakcie gotowania nasz wywar powinien zgęstnieć. Aby sprawdzić czy jest gotowy, do szklanki z bardzo zimną wodą (możemy dodać do niej kostki lodu) wlewamy odrobinę gęstego syropu i jeżeli po chwili zamieni się on w twardy kawałek to oznacza, że masa jest gotowa. Jeżeli nie, musimy jeszcze chwilę gotować.
  4. Na papierze do pieczenia lub na silikonowej macie formujemy małe pastylki. Musimy działać szybko, ponieważ masa szybko stygnie i twardnieje. 
  5. Czekamy aż tabletki ostygną i stwardnieją.
  6. Możemy posypać je cukrem pudrem, aby się nie kleiły.

Tabletki możemy ssać lub rozpuścić w wodzie i pić w formie ziołowego wywaru.

Domowe tabletki na ból gardła – o czym musimy pamiętać?

Przy przygotowywaniu tabletek na bazie miodu musimy pamiętać o tym, że w wysokiej temperaturze miód traci większość cennych właściwości, pozostaje nam głównie miodowy smak.

Do przygotowania pastylek warto wziąć głęboki garnek, ponieważ masa będzie się pieniła jak przy przygotowywaniu karmelu. Masa będzie równie gorąca jak wymieniony przed chwilą karmel, dlatego też musimy się z nią obchodzić bardzo ostrożnie.

Aby pozbyć się zastygniętej masy z garnka i łyżki, najlepiej będzie zalać je wodą i odstawić na chwilę. Masa sama się rozpuści i nie będziemy mieć problemu ze zmywaniem.