Ajerkoniak, znany też jako likier jajeczny, to kremowy napój alkoholowy przyrządzany z żółtek ucieranych z cukrem i spirytusem. Jego nazwa pochodzi z języka niemieckiego (niem. Eier oznacza jajka). Pierwowzorem likieru jest holenderski Advocaat - gęsty, słodki likier z jajek i brandy, pierwszy raz przygotowany przez Holendra Eugena Verpoortena. W oryginalnym przepisie był produkowany z brandy o niskiej mocy, cukru lub miodu, śmietany lub skondensowanego mleka i żółtek, z dodatkiem wanilii. W Polsce występuje pod nazwą "Adwokat". Holenderska nazwa likieru jajecznego pochodzi podobno od słowa advocaatenborrel, które oznacza "napój adwokatów". Według źródeł miał być ulubionym napojem prawników, którzy stosowali go na gardło, zachrypnięte po długim przemawianiu na rozprawach. 

Ajerkoniak domowy - składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • szklanka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • szklanka spirytusu

Domowy ajerkoniak - przygotowanie:

1. Przetnij laskę wanilii na pół i wyjmij ziarenka. W misce ubij żółtka z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta, dodaj wanilię i jeszcze raz wymieszaj. Następnie powoli dodaj mleko.

2. Cały czas mieszając, ostrożnie wlewaj spirytus. Nie spiesz się - jeśli zrobisz to zbyt szybko, masa może się zważyć. 

3. Ajerkoniak przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Likier będzie najlepszy po około tygodniu leżakowania.

Likier jajeczny można przygotować nie tylko na spirytusie - często można spotkać również słabszą wersję z wódką. Ajerkoniak domowy może być też bazą do przyrządzenia innych likierów. Jeśli dodamy do niego tabliczkę rozpuszczonej gorzkiej czekolady (może być także mleczna), otrzymamy pyszny likier czekoladowy. Warto jednak zmniejszyć wówczas ilość dodawanego cukru. Domowy adwokat świetnie smakuje też z dodatkiem startej pomarańczowej skórki albo korzennych przypraw: cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Na bazie ajerkoniaku można też przyrządzić domowy likier kawowy.

Ajerkoniak kawowy

Dla miłośników kawy można przygotować wersje kawową. Wystarczy dodać do przepisu zaparzoną kawę ziarnistą.

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml wódki
  • 4 łyżki zaparzonej kawy i połowa laski wanilii

Żółtka, cukier i wanilię ubijamy na parze przez 6-7 minut. Kiedy masa podwoi swoją objętość i będzie gęsta, a cukier się rozpuści dodajemy kawę i wódkę, cały czas mieszając mleko. Całość ubijamy jeszcze 5 minut. Przelewamy do butelek.

Ajerkoniak domowy - do czego jeszcze się przyda?

Ajerkoniak, choć sam smakuje wyśmienicie, doskonale nadaje się jako dodatek do ciast, lodów i innych deserów. Możecie go niemal w ciemno stosować jako słodką polewę lub sos do słodkości z kawą oraz czekoladą. W chłodne jesienne popołudnia nastrój poprawić może pyszna warstwowa kawa z ajerkoniakiem. Do jej przygotowania będzie potrzebne mleko i likier jajeczny (w proporcjach 1:1) i odrobina cukru waniliowego. Mieszamy składniki, lekko spieniamy w wysokiej szklance, a następnie dolewamy po ściance zaparzone wcześniej espresso. Rozgrzewająca kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale dodatkowo rozgrzewa. 

--

Zobacz też:

Wieniec adwentowy - jak go zrobić krok po kroku? >>>

Kalendarz adwentowy - 12 oryginalnych pomysłów >>>