Frytki z batatów to doskonały dodatek do obiadów - zdrowy, a do tego pyszny! Wykonasz je ekspresowo i w bardzo prosty sposób. To idealna przekąska dla wegetarian, wegan a także bezglutenowców

Chrupiące frytki z batatów

Do przygotowania frytek z batatów z piekarnika potrzebujesz:

  • 3 mniejsze bataty - do 1 kilograma, 
  • 2 łyżki skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej),
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju (może być słonecznikowy) lub oliwy z oliwek, 
  • przyprawy: po 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki i suszonego czosnku, 
  • pół łyżeczki soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), 
  • opcjonalnie: szczypta chilli do zaostrzenia smaku lub tarty parmezan

Przeczytaj też: 6 przepisów na zdrowe chipsy z warzyw ->>

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów

  1. Bataty obierz (do momentu “pokazania się” pomarańczowego koloru na warzywie - bezpośrednio pod skórką jest jaśniejsza część). Użyj do tego obieraczki, sprawdzi się najlepiej. 
  2. Wybierz ostry nóż i ostrożnie pokrój ziemniaki na paski, tak by przypominały frytki. Przygotuj się, że bataty będą stawiać opór - to dość twarde warzywa. Optymalnie, gdy frytki będą mieć wymiary maksymalnie 1 na 1 centymetr. 
  3. Frytki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Wypłucz je 2 razy. Za trzecim razem pozostaw frytki w zimnej wodzie na pół godziny. Dzięki temu wypłuczesz je ze skrobi. Nie oszczędzaj na czasie - 30 minut to minimalny okres, które frytki muszą moczyć się w wodzie. 
  4. Po upływie pół godziny odcedź dokładnie frytki i osusz papierowym ręcznikiem. 
  5. Przełóż warzywa do dużego naczynia. Zalej olejem i dokładnie wymieszaj całość. 
  6. Przygotuj mieszankę przypraw wraz ze skrobią. Nie dodawaj do niej soli - przyda się na samym końcu, po upieczeniu. 
  7. Gotowym mixem przypraw posyp frytki. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  8. Oblepione dodatkami warzywne słupki układaj na blaszce do pieczenia. Ważne, by nie nachodziły na siebie i nie nakładały. Koniecznie wykładaj je na papier. Jeżeli frytki będą na siebie nachodzić, nie będą chrupiące. 
  9. W połowie pieczenia możesz obrócić frytki, by piekły się równomiernie. 
  10. Czas pieczenia to 20-25 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni w opcji góra-dół. Jeżeli masz możliwość, na ostatnie minuty pieczenia możesz włączyć funkcję grillowania, dzięki temu frytki bardziej się wypieką. 
  11. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij blachę z batatami z piekarnika. Frytki posyp posiekaną pietruszką i solą. 

Frytki podawać możesz z sosem czosnkowym lub tzatziki (przepis znajdziesz tutaj). Idealnie pasują do burgerów czy grilla. :)