Klasyczne naleśniki – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, będą wtedy delikatniejsze w smaku)
  • szczypta soli, możemy też dodać łyżeczkę cukru jeżeli planujemy jeść naleśniki na słodko
  • 3 łyżki miękkiego masła lub oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy jajka, wodę, mleko i sól. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy olej lub masło i ponownie miksujemy. Możemy też tłuszcz wykorzystać do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika.
  2. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśnika przewracamy na drugą stronę gdy spód jest ścięty i zarumieniony.