Chāshū, czyli glazurowany wietnamski boczek podany na makaronie sojowym lub ryżu, pikantne żeberka w sosie BBQ czy wegańskie stir-fry z warzywami i sezamem, to tylko przykłady potraw, które łączy jeden tajemniczy składnik. Mowa o cukrze trzcinowym, będącym od lat jedną z najsłodszych przypraw świata. Marka Diamant, cukrowy lider posiadający najszerszą na rynku ofertę cukrów trzcinowych, udowadnia to w najnowszej akcji #trzciNOWY ŚWIAT. W ramach kampanii Diamant zachęca do łączenia cukru trzcinowego z daniami wytrwanymi, ale i tradycyjnymi deserami. Wystarczy jedna paczka cukru Diamant i dziesiątki kulinarnych wariacji gwarantowane!

Pad thai z krewetkami

Ta tajska potrawa uwielbiana jest chyba przez wszystkich. Jest łatwa w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić do woka wszystkie składniki i wymieszać. Robi się ją w zaledwie kilkanaście minut, więc rodzina nie będzie marudzić, dlaczego przygotowanie obiadu tak długo trwa… A więc, zaczynamy! 

Składniki na 2 duże porcje:

•    ok. 150 g makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
•    ok. 200g krewetek, obranych
•    cebula (najlepiej dymka)
•    2 jajka
•    ok. 100 g kiełkó fasolki mung lub mieszanki stir-fry na patelnię
•    świeża lub sproszkowana papryczka chili (ilość dopasowana do preferencji)
•    3 łyżki neutralnego oleju do smażenia (słonecznikowego, kokosowego, ryżowego…)

do posypania:

•    2 łyżki posiekanych orzeszków (ziemnych lub laskowych)
•    2 łyżki posiekanego szczypiorku lub kolendry

na sos – marynatę:

•    3 łyżki sosu rybnego
•    3 łyżki jasnego sosu sojowego
•    3 rozgniecione ząbki czosnku
•    sok z całej limonki (ostatecznie – z połowy cytryny)
•    2 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 
•    Opcjonalnie: łyżeczka pasty tamaryndowej (lub ciut więcej soku z limonki)
•    opcjonalnie: łyżka sosu sriracha (dla fanów ostrości!)

Sposób przygotowania

Pad-thai to idealna propozycja na obiad – zrobisz ją w dosłownie 15 min.! Rozpocznij od przygotowania makaronu i wymieszania składników marynaty. Pokrój cebulę i papryczkę na małe krążki. Na dużej patelni lub w woku porządnie rozgrzej łyżkę oleju aż zacznie dymić. Wrzuć na nią makaron, dolej marynatę, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty, po czym przełóż do naczynia aby smaki „przegryzły się”. Następnie na tym samym woku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, papryczkę i smaż przez około minutę uważając, by się nie spaliły. Dorzuć do smażonej mieszanki krewetki i smaż kolejne 2 minuty lub krócej. Krewetki podawaj z makaron w formie wymieszanej lub ułożonej na wierzchu. Dodaj do całości kiełki, orzechy oraz zioła. Smak zagranicznych wakacji poczujesz zwłaszcza wtedy, kiedy zjesz pad-thai pałeczkami, z azjatycką muzyką w tle! 

Napój Ginger Ale

Kanadyjski napój imbirowy to szybka i z pewnością kreatywna alternatywa naszych polskich, obiadowych kompotów. Dziś, kiedy imbir kupimy niemal w każdym sklepie, przepis ten dodatkowo zachęca do wykonania. Nie musimy polować na niego na zagranicznych wyjazdach, aby poczuć rzadko spotykany smak orzeźwiającego imbiru.

Składniki:

•    kawałek świeżego imbiru
•    sok i skórka z 2 małych lub 1 dużej cytryny
•    sok i skórka z 1 limonki
•    kawałeczek trawy cytrynowej
•    150 g drobnego cukru trzcinowego Diamant
•    drożdże
•    1 litr wody
•    opcjonalnie: gałązka mięty

Przepis ten znaleźliśmy na stronie www.trzcinowy.slodkielaczy.pl, na którym obecnie trwa ciekawy konkurs z nagrodami. Internauci, publikując w social mediach zdjęcia z hashtagami #trzcinowyDiamant oraz @slodkielaczy_diamant, dzielą się przepisami z użyciem cukru trzcinowego, aby udowodnić, że jego zastosowanie jest wyjątkowo szerokie. Zapraszamy Was tam po więcej takich przepisów.

Tymczasem czas na Ginger Ale! Na początek zetrzyj imbir (aż uzyskasz pełną stołową łyżkę) i skórki z cytrusów. Wyciśnij z owoców sok, a w moździerzu rozgnieć trawę cytrynową (możesz też użyć suszonej trawy cytrynowej). Wrzuć wszystko razem z cukrem i drożdżami do ok. 1 litrowej butelki i dopełnij wodą. Zakręć i wymieszaj, by cukier się rozpuścił. Trzymaj butelkę w ciepłym miejscu przez 2 dni, aby drożdże sfermentowały i dały efekt bąbelków. Przelej tak przygotowaną mieszankę przez sitko, aby wyeliminować osad. Jeśli chcesz bardziej gazowany efekt, dodaj do napoju wodę gazowaną. Ginger ale najlepiej smakuje z dodatkiem lodu oraz gałązki mięty. 

Pai huang gua – słodka sałatka z ogórka

Jeśli szukasz lekkiej wersji lunchu, postaw na chińską sałatkę z ogórka i sezamu. Czas przygotowania to 20 minut, ale smak niezapomniany! Wystarczy kilka składników, w tym łącznik w postaci cukru trzcinowego, papryczki chilli i sos sojowy, a także pałeczki – dzięki którym poczujesz się jak w jednej z chińskich aglomeracji. Qǐng xiǎngyòng, czyli… smacznego!

Składniki (na 2 porcje):

•    2 duże świeże ogórki (lub 4 mniejsze)
•    2 łyżki prażonych i zmielonych nasion sezamu
•    2 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
•    2 łyżki octu ryżowego
•    3 łyżki sosu sojowego (najlepiej jasnego)
•    2,5 łyżki pasty tahini
•    2 papryczki chili 
•    sól

Sposób przygotowania

Na początek, umyj dokładnie ogórki i oczyść je. Posyp je solą i roluj przyciskając mocno do czystego blatu, aż zmiękną. Odstaw na 5 minut, by pozbyły się nadmiaru wody. Pamiętaj, że im dłużej je zostawisz w soli, tym bardziej miękkie będą. Rozgnieć ogórki czymś twardym i odsącz nadmiar wody, np. w durszlaku. Pozostaw ogórki tam na około 20 minut, a następnie wstaw do lodówki. W kolejnym kroku doprawienie. Pokrój papryczki, dodaj do nich pozostałe składniki, tj. sezam, cukier, sos sojowy, ocet oraz pastę tahini. Wyłóż ogórki na talerz, skrop sosem sezamowym i podawaj od razu. Także pałeczkami i także w asyście azjatyckiej, melodyjnej muzyki. Pozostały sos możesz przechowywać w lodówce do 3 tygodni w szczelnym pojemniku.