Kawa korzenna na odporność
Składniki:
- mielona kawa,
- 2 cm korzenia imbiru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- ziarno kardamonu,
- 3 ziarna kolendry,
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie:
- Wybierz ulubioną kawę mielona lub zmiel ziarnistą w młynku, aby kawa była aromatyczniejsza.
- Zaparz w kawiarce lub przygotuj zalewaną.
- Zetrzyj korzeń imbiru, wymieszaj z cynamonem, kardamonem i kolendrą.
- Zetrzyj łyżeczkę skórki z pomarańczy lub cytryny.
- Włóż składniki do moździerza i dokładnie utrzyj.
- Następnie tak przygotowaną pastę zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia na około 5 minut.
- Dodaj ciepłe mleko lub odrobinę miodu według własnych preferencji.
Komentarze