Kawa korzenna na odporność

Składniki:

  • mielona kawa,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ziarno kardamonu,
  • 3 ziarna kolendry,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Wybierz ulubioną kawę mielona lub zmiel ziarnistą w młynku, aby kawa była aromatyczniejsza.
  2. Zaparz w kawiarce lub przygotuj zalewaną.
  3. Zetrzyj korzeń imbiru, wymieszaj z cynamonem, kardamonem i kolendrą.
  4. Zetrzyj łyżeczkę skórki z pomarańczy lub cytryny.
  5. Włóż składniki do moździerza i dokładnie utrzyj.
  6. Następnie tak przygotowaną pastę zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia na około 5 minut.
  7. Dodaj ciepłe mleko lub odrobinę miodu według własnych preferencji.