Sernik z rosą - składniki:
CIASTO:
- 120 g masła
- 100 g drobnego cukru
- szklanka mąki l jajko
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego
- szklanka cukru l 3 jajka
- 3 żółtka l 2 budynie waniliowe
PIANA:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Przepis na sernik z rosą:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wylepić nim posmarowaną tłuszczem tortownicę. Całość wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Ser przełożyć do misy miksera. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dołożyć jajka, żółtka i proszek budyniowy. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

3. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 15 minut. Przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C.

4. Białka ubić z cukrem. Pianę rozłożyć na cieście. Wierzch wyrównać specjalną szpachelką, dzięki której powstanie ozdobny wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.


Komentarze