Brownie - oryginalny przepis

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • opcjonalnie: szczypta soli, łyżeczka chilli

Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną w kostki czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj chilli i szczyptę soli (jeśli używasz). Dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 160 stopniach C.

 

Brownie - pomysł na świąteczną dekorację

Gotowe brownie warto przed podaniem udekorować prostym świątecznym przybraniem. Na przykład ustawiając na każdym kawałku mikołajową czapkę z truskawek i bitej śmietany (uprzednio krojąc ciasto na kawałki).

brownie

Z brownie można też przygotować proste i efektowne choinki. Wystarczy pokroić ciasto w trójkątne kawałki i każdy z nich ozdobić kolorowym lukrem oraz dekoracyjnymi posypkami.