Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!

1. Filiżanka herbaty a przebite białka: stało się, za długie miksowanie i po idealnej pianie z białek została smutna biała masa. Nie panikuj! Zaparz sobie filiżankę herbaty i spokojnie ją wypij. Dlaczego? W czasie tych 10 minut białka opadną i będą gotowe, żeby ubić je znowu.

2. Zmierz piekarnikowi temperaturę: 180°C to 180°C. W piekarniku nie zawsze. Umieszczając termometr w czasie pieczenia będziesz miała nad wszystkim kontrolę. Jeżeli wahania wynoszą więcej niż 15°C, to to jest przyczyna opadania ciasta.

3. Więcej śmietany do przebitej śmietany: dobra, uratowaliśmy jajka – a co ze śmietaną? Dolej trochę płynnej śmietany do już-nie-tak-sztywnej ubitej i włącz mikser ponownie. Voila! Po problemie!

4. Misja: porządek przy pieczeniu. Cel: skrobaczka: Coś tam się wysypie, coś tam się przylepi do blatu, coś tam zostanie w misce. Zawsze tak jest, ale nie musi być. Zestaw skrobaczek, sztywnych do powierzchni i elastycznych do miski, ułatwi utrzymanie porządku w czasie pieczenia.

5. Stabilizacja to podstawa – z mlekiem w proszku to prosta sprawa: bita śmietana do szprycy i ozdabiamy tort, ale wzór się jakoś nie trzyma po upływie czasu. 15ml mleka w proszku na 250 ml śmietany rozwiąże problem!  

6. Wyszpachluj ciasto: dalej, dalej ręko kucharza! Dobra szpatułka jest w kuchni niezastąpiona. Sięgniesz wszędzie, wygładzisz krem, a wszystko ze szwajcarską precyzją.

 

Kiedy znasz te tricki, wszystkie świąteczne ciasta powinny się udać. Baba, mazurek, a może coś jeszcze? Z dossier Anny Olson wybraliśmy dla Was ciekawy świąteczny przepis, który urozmaici wielkanocne menu. Oryginalny warkocz na pewno zaskoczy gości.

Warkocz z ciasta duńskiego

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 g drożdży w proszku
  • 187 g mąki pszennej
  • 70 g mąki tortowej
  • 25 g cukru
  • 142 g masła
  • Szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 40 g płynnego masła
  • 70 g rodzynek
  • 125 g dżemu (morelowego lub jabłkowego)
  • 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
  • Cukier z cynamonem do posypania

Przygotowanie:

Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut.

Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!

----------------------------------------------------------

Źródło:
Polsat Food Network