Pokrzywa – właściwości zdrowotne

Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C i K, a także fosfor, krzem i wapń. Wszystkie te składniki świetnie wpływają na kondycję naszej skóry, włosów oraz paznokci, dlatego często znajdujemy je w kosmetykach lub suplementach diety. Dzięki działaniu antybakteryjnemu jest polecana osobom cierpiącym na przypadłości o podłożu bakteryjnym, na przykład trądzik. 

Pokrzywa wspomaga metabolizm i oczyszczanie się z toksyn. Świetnie wpływa na wątrobę, trzustkę czy żołądek. Pobudza produkcję czerwonych krwinek, przez co sprawdzi się u osób zmagających się z anemią. 

Nie można też zapomnieć, że pokrzywa wykazuje silne działanie moczopędne. Może być więc pomocna przy niektórych schorzeniach układu moczowego lub w przypadku zatrzymania wody w organizmie. 

Zupa z pokrzywy – przepis 

Składniki:

  • 3-4 garście młodych pędów pokrzywy (przepłukanych pod bieżącą wodą)
  • 1 por 
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 4-5 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • lubczyk 
  • natka pietruszki
  • koper

Ewentualnie: śmietana, jogurt lub mleczko kokosowe, ugotowane jajko

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój cebulę i rozdrobnij czosnek za pomocą praski. Podsmaż oba składniki na maśle. 
  2. Pokrój pozostałe warzywa. Wrzuć wszystko do garnka. Dodaj cebulę oraz czosnek. Zalej 2 litrami gorącej wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
  3.  Posiekaj pokrzywę i dorzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj przez kolejne 10-15 minut. 
  4. Na koniec warto dodać odrobinę śmietany, jogurtu lub nawet mleczka kokosowego. Możesz wszystko zblendować i dodać grzanki, wtedy powstanie zupa krem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej także ugotowane jajko. 

Smacznego! 

>>> Więcej przepisów z pokrzywy znajdziecie tutaj <<<

Uwaga! Pokrzywy nie powinnyśmy spożywać zbyt często. Ze względu na swoje moczopędne właściwości może powodować wypłukiwanie soli mineralnych i witamin z organizmu. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, więc osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować jej dawki z lekarzem. Przeciwwskazaniem do jej przyjmowania są często choroby narządów płciowych, nerek, mięśniaki oraz nowotwory.   

Pamiętaj! Zbieraj pokrzywę tylko w “czystych” miejscach, czyli oddalonych od ruchliwych autostrad czy innych źródeł zanieczyszczeń gleby i powietrza.