1. Szaszłyki drobiowe z szynką parmeńską

szaszłyki-drobiowe
Zdjęcie: Miód Malina Studio

Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka lub udźca z indyka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • pęczek posiekanego tymianku
  • 16 małych cebulek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 250 g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso opłukać, pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Oliwę połączyć z octem balsamicznym. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, natkę, rozmaryn i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Marynatą zalać mięso. Odstawić na 2–3 godziny. Drewniane patyczki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulki obrać. Plastry szynki parmeńskiej przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w ruloniki. Pomidorki koktajlowe opłukać. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa, cebulki, ruloniki i pomidorki. Skropić pozostałą marynatą. Ułożyć na ruszcie. Piec 15–20 minut, często obracając.

 

2. Szaszłyki z mielonego mięsa

szaszłyki-z-mięsa-mielonego
Zdjęcie: Miód Malina Studio

Porcja: 381 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg chudej wołowiny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka musztardy
  • łyżka masła
  • 4 pomidory
  • 4 kromki białego chleba
  • 2 szklanki gęstego jogurtu, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso zmielić z obranymi i posiekanymi cebulami, obranym i posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami natki. Przełożyć do miski, przyprawić kolendrą, musztardą, solą oraz pieprzem. Wyrobić. Z masy mięsnej formować długie, lekko spłaszczone kiełbaski. Nabijać je na szpikulce. Piec na mocno rozgrzanym grillu 15–20 minut, często obracając. Masło roztopić, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Kromki chleba zgrillować z obu stron. Na chlebie ułożyć szaszłyki, polać pomidorami, nałożyć po łyżce jogurtu, posypać resztą natki.

 

3. Kurczak w rumie z limonkami

kurczak-w-rumie
Zdjęcie: Miód Malina Studio

Porcja: 288 kcal
Przygotowanie: 40 minut

Składniki na 8 porcji:

  • 2 średnie kurczaki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 6 limonek
  • 3/4 szklanki białego rumu + 2 łyżki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki brązowego cukru, łyżka grubej soli

Przygotowanie:                                               

Kurczaki pokroić na 4 części. Umieścić w plastikowej torbie z częścią liści mięty. Limonki sparzyć. Z jednej otrzeć skórkę, z dwóch wycisnąć sok. Połączyć. Dodać 3/4 szklanki rumu oraz olej i rozetrzeć z cukrem i solą. Marynatę wlać do torby, natrzeć nią kurczaki. Torbę szczelnie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 24 godziny (mięso obrócić w worku przynajmniej dwukrotnie). Pozostałe limonki pokroić na ćwiartki, skropić 2 łyżkami rumu, wymieszać i odstawić. Kurczaki ułożyć na ruszcie grilla. Piec na średnim ogniu ok. 15 minut z każdej strony. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć na ruszcie limonki zamarynowane w rumie (mogą lekko się zwęglić, bo rum się zapali). Kurczaki podawać z pozostałymi listkami mięty i grillowanymi limonkami (w trakcie posiłku należy nimi skrapiać mięso).

 

4. Pakieciki z polędwiczki

pakieciki-z-polędwiczki
Zdjęcie: Miód Malina Studio

Porcja: 320 kcal
Przygotowanie: 35 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g poledwiczki wieprzowej
  • mały bakłazan
  • mała cukinia
  • 2 zabki czosnku
  • 24 listki szałwii
  • 12 cienkich plasterków wedzonego boczku
  • 4 łyzki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry o grubości 2 cm. Bakłażan oraz cukinie umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Obrany czosnek pociąć na cienkie plasterki. Szałwię opłukać. Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem oraz szałwią i przykryć plastrami bakłażana. Drugą stronę mięsa również oprószyć solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem i szałwią, przykryć plastrami cukinii. Każdy kotlet owinąć w poprzek plasterkiem boczku, spiąć i posmarować olejem. Piec na rozgrzanym grillu 15–20 minut, obracając kilkakrotnie.

 

5. Steki z sałatką i łososiem

steki-z-sałatką-i-łososiem
Zdjęcie: A. Rogalski

Porcja: 620 kcal
Przygotowanie: 25 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 2 steki T-bone (z kością)
  • 2 limonki
  • ostra papryczka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 upieczone papryki bez skórki
  • Ogórek
  • czerwona cebula
  • 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • pęczek świeżej mięty
  • 5 filecików anchois
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 zółtka
  • Cytryna
  • łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz

Przygotowanie:

Steki opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Z limonki zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z połową pokrojonej drobno ostrej papryczki, skórką z limonki i 4 łyżkami oliwy. Marynatą posmarować mięso. Odstawić na 15–20 minut. Papryki, ogórek i czerwoną cebulę drobno posiekać. Wymieszać z pozostałą ostrą papryczką, soczewicą i pokrojoną miętą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Fileciki wymieszać w misce z roztartym z solą czosnkiem. Dodać żółtka, sok z cytryny i musztardę. Mieszając, wlewać cienkim strumieniem oliwę, tak by powstał sos o konsystencji majonezu. Mięso ułożyć na ruszcie, docisnąć, aby odgniotły się na nim żłobienia. Piec, a gdy skórka zbrązowieje, przełożyć mięso na drugą stronę i grillować, aż będzie miękkie. Zdjąć z rusztu. Odstawić na kilka minut. Podawać z sałatką i sosem.