Przyjęcie w ogrodzie typu grill wcale nie musi być nudne. Nie tylko kiełbaski, kurczak czy karkówka. Menu na imprezę grillową może składać się z delikatnych mięs, ryby czy sałatek. Zobaczcie, jak przygotować pyszne  menu na przyjęcie grillowe.

Menu na imprezę grillową - szaszłyki z grilla w białym winie

szaszłyki-z-grilla

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
500 g wieprzowiny (najlepiej polędwicy, ale może też być szynka wieprzowa)
Marynata:
1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 
2 łyżki musztardy diżońskiej, 
porwane listki świeżego rozmarynu, 
sól, pieprz,
suszone oregano.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce. Polędwicy nie trzeba zmiękczać, wystarczy ją marynować godzinę, tylko po to, aby nadać smak. Szynka natomiast wymaga długiego marynowania, najlepiej zostawić ją w marynacie na całą noc. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nadziewać kawałki na namoczone patyczki szaszłykowe. Układać na mocno rozgrzanym grillu i grillować, obracając kilka razy.

Zobacz:

Mięso na grilla - jakie wybrać i najlepsze sposoby na przygotowanie! ->>

Zobacz również:

Menu na przyjęcie grillowe - polędwiczki wieprzowe z szałwią i marsalą

polędwiczki-wieprzowe-z-grilla

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
4 drobne polędwiczki wieprzowe, 
10–12 plastrów wędzonego boczku,
 spory pęczek szałwii (do mięsa i do dekoracji), 
pęczek rozmarynu,
pęczek tymianku, 
szklanka słodkiego wina (najlepiej marsala, mogą też być madera, porto, tokaj), 
masło, oliwa
Marynata:
2 łyżki oliwy, 
2 łyżki sosu sojowego, 
2 łyżki ostrej musztardy, 
3 ząbki czosnku w plasterkach, 
pieprz, 
zioła (rozmaryn, tymianek, szałwia).

Polędwiczki oczyścić, podzielić na 10–12 porcji równej wielkości. Wymieszać składniki marynaty, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie osuszyć je, każdą porcję przykryć 2 listkami szałwii i kilkoma gałązkami rozmarynu, owinąć plastrem boczku i obwiązać sznurkiem. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać szklankę słodkiego wina, zagotować, wlać do naczynia z mięsem. Przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Osobno rozgrzać masło na patelni, zdjąć powstającą na wierzchu pianę i usmażyć listki szałwii. Udekorować nimi talerz, danie lekko skropić masłem szałwiowym. Można dodać pieczone połówki czosnku.

Menu na przyjęcie grillowe - letnia sałatka z grillowanej papryki

sałatka-z-grillowanej-papryki

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
5 strąków czerwonej papryki, 
cebula biała cukrowa lub czerwona. 
Na sos:
1–2 ząbki czosnku, 
100 ml oliwy,
 sól

Całe papryki położyć na rozgrzanym grillu lub w gorącym piekarniku z funkcją grill. Opiekać, obracając, aż skórka będzie czarna ze wszystkich stron. Gorące przełożyć do naczynia z przykrywką, szczelnie zamknąć, zostawić do wystygnięcia. Zdjąć skórkę z papryki, po usunięciu gniazd nasiennych części mięsiste porwać dłońmi na małe kawałki. W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą na pastę, ucierając, stopniowo dodawać oliwę, aż powstanie gęsta emulsja. Cząstki papryki ułożyć na półmisku, posmarować sosem, posypać cebulą pokrojoną w piórka. 

Zobacz też:

Przekąski na grilla: przepisy na tanie przystawki, które pokochasz ->>

Menu na grilla w ogrodzie - krewetki z rozmarynem

krewetki-z-grilla

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
20 dużych krewetek w skorupkach, surowych, mrożonych
Marynata:
100 ml oliwy extra vergine, 
sól, pieprz,
garść świeżego posiekanego tymianku i rozmarynu, 
1/2 cytryny
Sos:
100 ml oliwy, 
posiekany drobno ząbek czosnku, 
posiekana ostra papryczka,
 posiekane zioła (tymianek, rozmaryn), 
sól, pieprz, 
sok z cytryny.

Skorupkę na grzbiecie każdej krewetki naciąć i usunąć czarną żyłkę – część przewodu pokarmowego krewetki. Zwinąć lekko każdą krewetkę i przebić szpadką. Składniki marynaty i sosu do smarowania wymieszać w osobnych naczyniach. Krewetki zalać marynatą, owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie piec je na średnio rozgrzanym grillu, smarując sosem w trakcie grillowania. Obracać, gdy staną się różowe z jednej strony. Kiedy całkowicie zmienią kolor, są gotowe.

Dania na przyjęcie grillowe  - kebabczeta z grilla

kebabczeta-z-grilla

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
500 g mięsa mielonego, najlepiej pół na pół wieprzowiny i cielęciny bądź wieprzowiny i jagnięciny, 
łyżeczka ziaren kminku, 
sól, pieprz, 
pęczek natki pietruszki.

Kminek uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać mocny aromat. Utrzeć go w moździerzu z solą i pieprzem na proszek. Połączyć z drobno posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić do lodówki pod przykryciem, najlepiej na całą noc, tak aby mięso nabrało aromatu kminku. Następnego dnia uformować z masy mięsnej niewielkie wałeczki. Aby mięso nie lepiło się do rąk, dłonie należy maczać w zimnej wodzie. Mięso nadziewać na namoczone patyczki szaszłykowe. Grillować na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając kebabczetą co najmniej trzy razy.

Menu na imprezę grillową  - okoń w liściach winogron

okoń-z-grilla

Zdjęcia: Lubomir Lipov, stylizacja potraw: Beata Lipov

Składniki:
3 okonie morskie, 
2 cytryny przekrojone na pół, 
kiszone liście winogron (do kupienia w słoikach)
Do środka:
1 cytryna, sok z cytryny, 
3 ząbki czosnku, 
oliwa, 
garść posiekanego świeżego tymianku,
sól, pieprz.

Ryby oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą, w środku i na zewnątrz. Cytrynę pokroić w półplasterki, czosnek grubo posiekać. Do wnętrza ryb włożyć zioła, kawałki cytryny, czosnek. 2–3 liście rozłożyć płasko na desce, na nich położyć rybę i ciasno owinąć, obwiązując namoczonym sznurkiem (najlepiej jutowym lub bawełnianym). Układać na rozgrzanym grillu i grillować po 10 minut po obu stronach. Liście mogą się przypalić. Połówki cytryn ułożyć na grillu przecięciem do dołu. Gdy ryba się upiecze, zdjąć liście. Podawać z upieczoną cytryną lub z sosem majonezowym.

Przeczytaj:

Ryba z grilla – poznaj tajniki grillowania ryb! ->>

--

Przepisy pochodzą z książki Agnieszki i Marcina Kręglickich "Przyjęcia u Kręglickich", która ukazała się nakładem wydawnictwa Świat Książki. Agnieszka i Marcin to rodzeństwo znanych warszawskich restauratorów, którzy mają na koncie organizację setek przyjęć - od małych rodzinnych spotkań po wielkie uroczyste gale, w których brały udział głowy państw i najwyżsi urzędnicy. W książce można znaleźć przepisy na najróżniejsze okazje: spotkania przy grillu, uroczyste kolacje i przyjęcia z okazji świąt, a także szereg praktycznych porad.