1.     Mango lassi z płatkami owsianymi

Składniki na 1 porcję:

  • 1 szklanka jogurtu
  • ½ pokrojonego w kostkę dojrzałego mango
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych

Wykonanie:

Płatki owsiane namocz w wodzie przez noc lub pogotuj ok. 3 minuty w niewielkiej ilości wody, często mieszaj. Do ugotowanych płatków dodaj jogurt i mango. Zmiksuj na gładki koktajl, posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj.

2.     Zielony koktajl

Składniki na 1 porcję:

  • 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub „mleka roślinnego”
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 banan
  • Garść jarmużu
  • ½ kiwi lub inny owoc cytrusowy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Do blendera przełóż napój mleczny, liście jarmużu, siemię lniane, obrane kiwi oraz banana i miód. Wszystko zblenduj na gładki koktajl. Od razu podawaj.

3.    Smoothie korzenne ze śliwką

Składniki na 1 porcję:

  • 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru lub „mleka roślinnego”
  • 1/2 banana
  • Kilka sztuk  śliwek suszonych
  • Kilka sztuk daktyli
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki kakao

Wykonanie:

Śliwki i daktyle namocz w wodzie. Do blendera przełóż napój mleczny, namoczone śliwki i daktyle, banana, kakao i przyprawy. Wszystko zblenduj na gładki koktajl. Od razu podawaj.