Składniki na dużą porcję rogalików:
- kilogram mąki,
- 2 kostki masła lub 1,5 margaryny,
- 5 łyżek cukru,
- pół szklanki mleka pełnotłustego,
- 3 jajka,
- 60 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- powidła śliwkowe lub marmolada.
Przygotowanie:
- Do szklanki przekładamy drożdże i rozcieramy je razem z cukrem i mlekiem.
- Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Następnie łączymy w misce przesianą mąkę, śmietanę, jajka, rozczyn i ostudzone wcześniej roztopione masło.
- Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak, aby uzyskać gładką masę.
- Formujemy zgrabną kulę i przekładamy na chwilę do garnka z lodowatą wodą z kawałkami lodu.
- Kiedy wypłynie ciasto na wierzch, wyjmujemy je i osuszamy bawełnianą ściereczką.
- Rozwałkowujemy po kawałku ciasto i wykrawamy trójkąty.
- Do każdego z nich nakładamy powidła lub marmoladę.
- Zawijamy dokładnie kruche rogaliki i przekładamy na blachę do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
- Wcześniej możemy posmarować z wierzchu jajkiem lub tylko żółtkiem.
- Posyp z wierzchu cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Komentarze