Składniki na dużą porcję rogalików:

  • kilogram mąki,
  • 2 kostki masła lub 1,5 margaryny,
  • 5 łyżek cukru,
  • pół szklanki mleka pełnotłustego,
  • 3 jajka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe lub marmolada.

Przygotowanie:

  1. Do szklanki przekładamy drożdże i rozcieramy je razem z cukrem i mlekiem.
  2. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  3. Następnie łączymy w misce przesianą mąkę, śmietanę, jajka, rozczyn i ostudzone wcześniej roztopione masło.
  4. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak, aby uzyskać gładką masę.
  5. Formujemy zgrabną kulę i przekładamy na chwilę do garnka z lodowatą wodą z kawałkami lodu.
  6. Kiedy wypłynie ciasto na wierzch, wyjmujemy je i osuszamy bawełnianą ściereczką.
  7. Rozwałkowujemy po kawałku ciasto i wykrawamy trójkąty.
  8. Do każdego z nich nakładamy powidła lub marmoladę.
  9. Zawijamy dokładnie kruche rogaliki i przekładamy na blachę do pieczenia.
  10. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
  11. Wcześniej możemy posmarować z wierzchu jajkiem lub tylko żółtkiem.
  12. Posyp z wierzchu cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.