Gruszki to owoce, których właściwości odżywcze jak i smak doceniane są od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie organizmu. Jak wykorzystać możemy je teraz? Poznajcie 7 sprawdzonych przepisów z gruszką w roli głównej!

Co zrobić z gruszek? Przetwory!

Zastanawiacie się, co dobrego przygotować z tych pękatych owoców? Najlepiej będzie wykorzystać je na przetwory. Napar, dżem, nalewka, a może ocet? We wszystkich tych przetworach gruszka zyska zupełnie nowy, wyjątkowy smak. Zanim jednak przejdziemy do przepisów, warto zastanowić się, jaka odmiana gruszki będzie najlepsza.

Jakie gruszki na przetwory?

Wybór odmiany gruszki na dany przetwór jest naprawdę istotny. Niektóre doskonale sprawdzą się przy robieniu dżemu, inne sprawdzą się na nalewkę, a jeszcze inne pasują do ciasta. Poznajcie najpopularniejsze odmiany gruszki!

Konferencja: zbiera się ją na przełomie września i października. Doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, a także do wszelkiego rodzaju deserów. Sprawdzi się również w przygotowaniu słodkich przetworów, np. kompotów.

Lukasówka: zbiera się ją pod koniec września. Jest słodka, posiada lekko winny smak. Doskonała do deserów i na przetwory.

Komisówka: zbiera się je od drugiej połowy września. Doskonale nadaje się na dżem z gruszek i gruszki w occie.

Carola i Concorde: obie odmiany są spokrewnione z komisówką. Owocują na początku września. Jest to odmiana typowo deserowa.

Zobacz również:

Klapsa: nazywana także faworytką. Doskonale smakuje na surowo. Możemy ją również wykorzystać do różnego rodzaju deserów, np. ciast i kompotów.

Paryżanka: zbiera się ją pod koniec października. Ma słodko-kwaśny miąższ, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do marynowania w occie.

Bonkreta Williamsa: ta odmiana doskonale sprawdzi się do suszenia.

Grusza Azjatycka: ta odmiana bardzo przypomina jabłko, najlepiej smakować będzie w konfiturach.

Generał Leclerc: tę odmianę zbieramy wczesną jesienią, idealna do różnego rodzaju przetworów zimowych, np. kompotów, dżemów i konfitur.

Przepisy na przetwory z gruszek testowałyśmy w swojej kuchni - za każdym razem wychodzą aromatyczne i nie możemy się im oprzeć! Sprawdź nasze propozycje, jeżeli miałaś spore zbiory tych owoców lub planujesz smaczne domowe przetwory!

Przetwory z gruszek – nalewka z gruszek

Składniki:

  • litr wódki,
  • 2 kg gruszek,
  • 500 ml spirytusu,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

Gruszki dokładnie obierz i zasyp cukrem. Odstaw na około 4 dni. Następnie zlej syrop i połącz z alkoholem i cynamonem. Przełej do dużego słoja. Odstaw w chłodne i suche miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.

Przetwory z gruszek – dżem

Składniki:

  • 3 kg gruszek,
  • kilogram cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Gruszki dokładnie obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Włóż do garnka i zasyp cukrem. Duś na wolnym ogniu przez około 2 godziny i dolej sok z cytryny i wsyp cynamon. Po tym czasie zawekuj.

Przetwory z gruszek – ocet gruszkowy

Składniki:

  • skórki z gruszek (ok kilograma)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 litra wody.

Przygotowanie:

Skórki gruszek zalej mieszanką wody z cukrem i przełóż do słoika. Nałóż gazę. Całość pozostaw w ciepłym i zacienionym miejscu na około 6 tygodni. Codziennie wymieszaj zawartość drewnianą łyżką. Ocet będzie gotowy, gdy nie będzie ukazywała się piana na powierzchni wody.

>> Po więcej przepisów na przetwory z gruszek zajrzyj do naszej galerii! <<

Przetwory z gruszek – właściwości

Przetwory z gruszek to pozycja obowiązkowa w zimowej spiżarce! Nie tylko dlatego, że są smaczne, ale także dlatego, że gruszki są bardzo zdrowe. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Gruszki są także bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Nic więc dziwnego, że powinny być stałą pozycją w naszym jadłospisie!

Sprawdź też: