Koniecznie przeczytajcie o właściwościach jarzębiny oraz poznajcie nasze wskazówki na temat zbiorów tego owocu. 

Przetwory z jarzębiny - właściwości 

Owoce jarzębiny mają bardzo szerokie właściwości zdrowotne. W tych czerwonych kulkach znajdziemy sporo karotenoidów i garbników, a także witaminę C oraz prowitaminę A. Na jakie dolegliwości warto stosować jarzębinę? Sięgajmy po nią, gdy:

  • walczymy z nadciśnieniem,
  • poszukujemy naturalnego środka moczopędnego,
  • chcemy uregulować pracę jelit lub mamy problem z zapaleniem błony śluzowej jelit i żołądka, 
  • dokucza nam podrażniona wątroba,
  • dolega nam kamica nerkowa i żółciowa, 
  • podczas zaburzeń trawiennych. 

Przetwory z jarzębiny to także doskonały wybór podczas walki z obniżoną odpornością - witamina C w niej zawarta odpowiednio wspomoże nasz organizm. 

Co można zrobić z owoców jarzębiny?

Z jarzębiny można przygotować naprawdę wiele przetworów oraz przetworzyć ją w wiele propozycji kulinarnych. Możemy przerobić ją na jarzębiak, czyli nalewkę z jarzębiny, jak również na wino czy wywar. Bez problemu przygotujemy także konfiturę z jarzębiny, dżem, czy sok. 

Przetestuj także przepisy:

Kiedy najlepiej zbierać jarzębinę na przetwory?

Aby zebrać jak najbardziej wartościowy owoc jarzębiny, poczekajmy do momentu aż będzie dojrzały. Nabierze wtedy intensywnie czerwonego odcienia. Ścinamy wtedy całe baldachy, czyli owoce na gałązce. Jarzębinę na przetwory należy przechować przez około 2 dni w zamrażalniku - dzięki temu pozbędziemy się goryczy z jarzębiny. Możemy także pokusić się o zbiór owocu po pierwszych przymrozkach. 

Przetwory z jarzębiny - co zrobić z jarzębiny jadalnej?

Konfitura z jarzębiny - jak zrobić pyszną konfiturę z jarzębiny czerwonej 

Konfiturę z jarzębiny wykorzystasz na wiele sposobów - zarówno na słodko do wypieku, jak i do pieczonego mięsa. Konfitura z jarzębiny do herbaty to także świetny wybór!

Przygotuj:

  • 1 kg owocu jarzębiny czerwonej,
  • 1 kg cukru, 
  • 400 ml wody.

Jak zrobić konfiturę z jarzębiny?

  1. Owoce zamroź najlepiej na 2 dni przed przygotowaniem konfitury. Dzięki temu będą słodsze.
  2. Umyj je i zalej wrzątkiem. Powinny wtedy utracić całkowicie naturalną gorycz.
  3. Zagotuj w garnku wodę z cukrem. 
  4. Do słodkiego syropu dodawaj stopniowo owoce. Zagotuj całość i odstaw na kwadrans. Powtarzaj czynność, za każdym razem zbierając powstałą pianę. 
  5. Gdy biały osad przestanie się tworzyć, konfitura jest gotowa. 
  6. Przełóż konfiturę do słoiczków, zakręć je i gotuj przez kilka minut w garnku z wodą - dzięki pasteryzacji zakonserwujesz konfiturę. 

Jak zrobić nalewkę z jarzębiny?

Nalewka z jarzębiny to naprawdę samo zdrowie. Pomaga w problemach z jelitami - pamiętajmy jednak o umiarze. Niewielkie ilości na pewno nam nie zaszkodzą! Jak przygotować nalewkę z jarzębiny?

Potrzebujemy:

  • 400 gramów jarzębiny jadalnej, 
  • 100 ml spiritusu (95%),
  • 150 ml wódki (40%),
  • 4 łyżki cukru, 
  • kilka suszonych rodzynek, 

Przygotowanie nalewki:

  1. Jak zawsze, zamroź jarzębinę na 2 dni przed przygotowaniem nalewki. 
  2. Umyj jarzębinę po wyciągnięciu z zamrażalnika i przełóż do sporego słoika. Zasyp ją cukrem.
  3. Całość zalej przygotowanym spirytusem i połową wódki z przepisu. 
  4. Odłóż słoik w ciepłe miejsce na miesiąc. 
  5. Po 4 tygodniach odlej płyn do innego pojemnika, a owoce zalej pozostałą ilością wódki. Odstaw na tydzień. 
  6. Przecedź owoce przez sito i połącz uzyskany płyn z wcześniej zlaną nalewką. Całość pozostaw jeszcze na około 7 dni.
  7. Rozlej nalewkę do mniejszych butelek i odstaw w ciemne, chłodniejsze miejsce. 
  8. Zapomnij o płynie zamkniętym w butelkach - nalewka musi leżakować około 6 miesięcy! :) 

Przepis na dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny to wspaniały dodatek do śniadań i świeżego pieczywa. Idealnie wpasuje się także z serami, czy naleśnikami. 

Aby przygotować dżem z jarzębiny potrzebujesz:

  • 1 kg owocu jarzębiny jadalnej,
  • 0,3 kg cukru,
  • 5 średnich jabłek, 
  • 100 ml wody.

Dżem z jarzębiny - krok po kroku:

  1. Tak samo, jak w przypadku konfitury, owoce jarzębiny należy zamrozić 2 dni przed robieniem dżemu. 
  2. Po upływie czasu zalej je wrzącą wodą. Odcedź owoc. 
  3. Przełóż jarzębinę do garnka i dodaj wodę. Poczekaj aż owoce zaczną rozpadać się. 
  4. Dodaj cukier. Po jego rozpuszczeniu do garnka włóż obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka. 
  5. Całość gotuj do momentu połączenia się owoców. 
  6. Przełóż gotowy dżem do słoików i zapasteryzuj je.