Spis treści:
Ocet jabłkowy z obierek
Składniki:
- obierki z 30 średniej wielkości jabłek,
- 1,5 litra wody,
- 1/4 szklanki cukru i łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obierz i przełóż obierki do sparzenia. Przesusz na ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Zagotuj wodę w garnku razem z cukrem i miodem do przygotowania syropu.
- Do wyparzonych wcześniej słoików włóż obierki i zalej przygotowanym syropem - powinien być letni, nie wrzący.
- Zakręć pokrywkę i odstaw. Codziennie przez około tydzień dokładnie wymieszaj.
- Po tym czasie przełóż do kolejnego wyparzonego słoika i odstaw w zacienione i ciepłe miejsce na około miesiąc.
- Na koniec przefiltruj ocet i zlej do buteleczek. Tak przygotowany ma świetne właściwości antybakteryjne - może być pity na czczo wymieszany z wodą.
ocet jabłkowy z papierówek" name="Przepis na ocet jabłkowy z papierówek">Przepis na ocet jabłkowy z papierówek
Składniki:
- 4 kg jabłek - papierówek lub antonówek,
- 2 litry wody,
- 1/4 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie sparz i pokrój w niewielkie plasterki.
- Przygotuj zalewę na bazie wody i cukru. Zagotuj do momentu, aż powstanie lekki syrop.
- Ułóż jabłka w wyparzonym słoiku i zalej całość syropem.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 4 dni, codziennie mieszając.
- Po tym czasie wyjmij jabłka i przefiltruj. Odstaw płyn do nowego wyparzonego słoiczka.
- Odstaw na około 4 tygodnie, aż zacznie tworzyć się charakterystyczny zapach octowy.
- Po tym czasie przefiltruj i zlej do mniejszych butelek. Tak przyrządzony jest najczęściej stosowany podczas kuracji odchudzającej.
Komentarze