Spis treści:

  1. Ocet jabłkowy z obierek
  2. Przepis na ocet jabłkowy z papierówek

Ocet jabłkowy z obierek

Składniki:

  • obierki z 30 średniej wielkości jabłek,
  • 1,5 litra wody,
  • 1/4 szklanki cukru i łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie obierz i przełóż obierki do sparzenia. Przesusz na ściereczce lub ręczniku papierowym.
  2. Zagotuj wodę w garnku razem z cukrem i miodem do przygotowania syropu.
  3. Do wyparzonych wcześniej słoików włóż obierki i zalej przygotowanym syropem - powinien być letni, nie wrzący.
  4. Zakręć pokrywkę i odstaw. Codziennie przez około tydzień dokładnie wymieszaj.
  5. Po tym czasie przełóż do kolejnego wyparzonego słoika i odstaw w zacienione i ciepłe miejsce na około miesiąc.
  6. Na koniec przefiltruj ocet i zlej do buteleczek. Tak przygotowany ma świetne właściwości antybakteryjne - może być pity na czczo wymieszany z wodą.

Przepis na ocet jabłkowy z papierówek

Składniki:

  • 4 kg jabłek - papierówek lub antonówek,
  • 2 litry wody,
  • 1/4 szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie sparz i pokrój w niewielkie plasterki.
  2. Przygotuj zalewę na bazie wody i cukru. Zagotuj do momentu, aż powstanie lekki syrop.
  3. Ułóż jabłka w wyparzonym słoiku i zalej całość syropem.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na około 4 dni, codziennie mieszając.
  5. Po tym czasie wyjmij jabłka i przefiltruj. Odstaw płyn do nowego wyparzonego słoiczka.
  6. Odstaw na około 4 tygodnie, aż zacznie tworzyć się charakterystyczny zapach octowy.
  7. Po tym czasie przefiltruj i zlej do mniejszych butelek. Tak przyrządzony jest najczęściej stosowany podczas kuracji odchudzającej.