Pumpkin spice latte - najmodniejsza kawa jesieni

Ta wywodząca się ze Stanów aromatyczna kawa to prawdziwy przebój jesieni. I choć wciąż nie doczekała się swojej polskiej nazwy, co roku o tej porze zyskuje kolejne rzesze fanów. Wszystko przez swój charakterystyczny smak, który - jak sama nazwa wskazuje - zawdzięcza wyjątkowo aromatycznej przyprawie do dyni, będącej mieszanką cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków, pimentu i kminku. Pumpkin spice latte po raz pierwszy pojawiła się w Starbucksie, w krótkim czasie stając się jesiennym znakiem firmowym popularnej sieciówki. Po oszałamiającym sukcesie sprzedażowym, pomysł z miejsca podchwyciły inne kawiarnie, rozsławiając ten aromatyczny napój na całym świecie. I choć niektórzy zwolennicy dyniowej kawy uważają, że najlepiej smakuje właśnie w podpisanym kubku, my zdecydowanie preferujemy jej domową wersję. Zwłaszcza, że pumpkin spice latte można przyrządzić na dwa sposoby: na bazie puree z dyni lub z syropem korzenno-dyniowym.

Pumpkin spice latte na bazie puree z dyni

Składniki:

- świeżo zaparzone espresso

- 1/2 lub 2/3 szklanki mleka

- 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego

- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 łyżeczki puree z dyni (możesz je przygotować według tego przepisu)

- pół łyżeczki i jedna szczypta gotowej przyprawy do dyni lub: 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, szczypta zmielonych goździków)

- opcjonalnie: bita śmietana.

Przygotowanie: do mleka dodajemy puree z dyni, ekstrakt z wanilii, cukier i pół łyżeczki przyprawy do dyni (szczyptę mieszanki zostaw do posypania na koniec). Tak przyprawione mleko podgrzewamy i spieniamy (najlepiej za pomocą spieniacza). Wlewamy espresso do wysokiej szklanki, dodajemy spienione mleko. Dekorujemy z wierzchu bitą śmietaną i posypujemy szczyptą przypraw.

pumpkin-spice-latte-przepis
Shutterstock

Pumpkin spice latte z syropem korzennym

W tej wersji, dyniowy smak nadaje kawie korzenny syrop. Choć przygotowanie go zajmuje trochę więcej czasu - zamknięty w butelce lub słoiku posłuży na więcej okazji - i nie tylko jako dodatek do aromatycznego latte.

Składniki:

- świeżo zaparzone espresso

- 1/2 lub 2/3 szklanki mleka

- 2 łyżki syropu korzennego z dyni

- szczypta cynamonu (lub przyprawy do dyni) do posypania

Na syrop:

- 3/4 szklanki wody

- łyżeczka cynamonu

- po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru

- 2 goździki

- łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

- 1/3 szklanki puree z dyni

- 1/3 puszki słodzonego mleka skondensowanego.

Przygotowanie: 

1. W rondelku wymieszać wodę i wszystkie przyprawy, zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy płyn wystygnie, przelewamy go przez gazę. Odcedzony syrop powinien być klarowny, wszystkie przyprawy zostawiamy na filtrze. Dodajemy do niego masę kajmakową i podgrzewamy, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy puree z dyni i ponownie mieszamy lub miksujemy. Tak przygotowany syrop po ostudzeniu można przelać do butelki lub słoika.

2. Na dno szklanki wlewamy 2 łyżki syropu z dyni i espresso, a następnie dolewamy spienione mleko. Z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą korzenną. Opcjonalnie możemy też udekorować pumpkin spice latte bitą śmietaną.

pumpkin-spice-latte-kawa
Shutterstock

--

Zobacz też: Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Zupa krem z dyni >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Ciasto dyniowe bez miskera >>>