Spis treści:

  1. 5 kroków do puszystego ciasta z truskawkami
  2. ciasto ucierane z truskawkami">Przepis na ciasto ucierane z truskawkami
  3. Przepis na biszkopt z truskawkami

5 kroków, aby upiec puszyste ciasto za każdym razem

Te 5 zasad przybliży cię do idealnego ciasta, które będzie bezbłędne!

Ubicie białek na sztywno to podstawa (w przypadku biszkoptu)

Jeżeli chcesz uzyskać najlepsze wyniki, warto zainwestować w dobrej jakości blender z trzepaczką lub mikser planetarny. Moc urządzenia sprawi, że białka ubijane przez przynajmniej 8 minut z dodatkiem soli będą szkliste i bardzo puszyste. Sekretem wielu wypieków, w tym biszkoptu czy ciasta jogurtowego są białka - napowietrzają ciasto i sprawiają, że możemy użyć znacznie mniej proszku do pieczenia lub wcale. Ubijamy w misie metalowej - ta sprawdzi się pierwszorzędnie, gdyż najszybciej ubije się piana. Gdy do ubitych białek chcemy dodawać żółtka, należy to robić pojedynczo, po zmiksowaniu każdego, aby nie doprowadzić do zbicia masy i rezygnacji z napowietrzenia. Na tym etapie możemy także aromatyzować pianę dowolnymi sypkimi lub płynnymi przyprawami.

Przesiewanie mąki

To kluczowy etap, który zapewni dodatkową puszystość i lekkość. W ten sposób unikniemy grudkowatej konsystencji ciasta i zbijania się mąki. Sprawdzonym sposobem jest wsypanie wszystkich sypkich produktów (proszku budyniowego, mąki, proszku do pieczenia, soli, sody itp) i dokładne przesianie w sitku tak, aby nie pozostawić grudek.

Prawidłowe mieszanie masy

Do masy białkowej dodajemy stopniowo suche składniki łyżka po łyżce tak, aby nie zaburzyć konsystencji piany. Na tym etapie mieszamy jedynie szpatułką, nie używamy miksera. Wykonując ruchy zgarniające, dodatkowo napowietrzamy masę i zamykamy pęcherzyki powietrza w cieście. Szczególnie ważne jest to w przypadku robienia biszkoptu rzucanego, gdzie są podstawą puszystego ciasta.

Ucieranie składników w temperaturze pokojowej (ciasto ucierane, biszkopt)

Ważnym krokiem jest pozostawienie składników w temperaturze pokojowej, aby dobrze mogły się połączyć. W innym przypadku istnieje wysokie ryzyko zakalca. Masło lub margarynę pozostaw przynajmniej na godzinę na blacie. Podobnie jajka czy owoce z lodówki.

Co użyć zamiast papieru do pieczenia?

Gdy używamy tradycyjnych form do pieczenia ciasta, beż użycia tych silikonowych warto zaopatrzyć się nie tylko w papier do pieczenia. nasmaruj masłem foremkę i oprósz mąką. Możesz użyć dowolnej pszenicznej lub bezglutenowej. Jeżeli nie chcesz niepotrzebnie dodawać sobie pracy, wystarczy zaopatrzyć się w formy nieprzywierające.

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 500 g truskawek,
  • kostka masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę dokładnie przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem.
  3. Stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  4. Masa powinna być puszysta i lekko biała.
  5. Dodawaj mąkę partiami i wymieszaj całość.
  6. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  7. Owoce umyj, pokrój i oprósz mąką. Dodaj na wierzch masy.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Przepis na biszkopt z truskawkami (pyszny i wilgotny!)

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij na puszysta piane z dodatkiem soli. Potem wsyp cukier.
  2. Dodawaj stopniowo żółtka.
  3. Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  4. Jeżeli nie masz mąki ziemniaczanej - wybierz dwa opakowania budyniu.
  5. Dodaj partiami do masy i użyj szpatułki do wymieszania.
  6. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dodaj truskawki obtoczone w mące.
  7. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza  przez 60 minut.