Gaja Suchocka została laureatką ósmej edycji programu „MasterChef Junior”! To Gaja podbiła podniebienia jurorów programu, uzyskała prestiżowy tytuł nowej mistrzyni kuchni i możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. Książka z przepisami najmłodszych szefów kuchni w sprzedaży od 13 maja.

Ucz się od... najlepszych. Ucz się od... najmłodszych. Jesteśmy przyzwyczajeni, że to dorośli uczą dzieci, doradzają im i dają wskazówki. W książce MasterChef Junior jest odwrotnie. To dzieci, których pasją jest kuchnia, i które gotują lepiej niż większość dorosłych podają swoje pomysły na przepyszne dania.

Znajdziesz tu przepisy na wspaniałe i smaczne:
• przystawki (np. sałatka z arbuzem, serem feta i orzeszkami pistacjowymi);
• dania z ryb i owoców morza (np. łososia w sosie teriyaki)
• mięsne potrawy (m.in. tagliatelle z dynią, boczkiem i szpinakiem);
• dania bezmięsne (wśród nich imbirowe placuszki z jajkiem i warzywami).
 
A na deser... oczywiście kuszące słodkości. Czy nie brzmi to jak zapowiedź wspaniałej uczty? Przygotuj ją według przepisów zwyciężczyni i uczestników 5. edycji programu MasterChef Junior. Satysfakcja i pyszny smak - gwarantowane!

Pyszne jagodzianki prababci Halinki

Składniki:|

Ciasto:
• 3 szklanki mąki tortowej
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• szczypta soli
• 1 kostka margaryny
• 5 dag mokrych drożdży
• 3–4 łyżki śmietany gęstej 18%

Nadzienie:
• 300 g jagód
• 20 g cukru (opcjonalnie)
• 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozkruszone drożdże i resztę składników ciasta. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki.
Formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy przez 1 minutę, pozbywając się pęcherzy powietrza, formujemy kulę i dzielimy ją na 16 równych części. Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek i na każdy wsypujemy troszkę bułki tartej.
Następnie nakładamy na niego 3 łyżeczki jagód i posypujemy szczyptą cukru (można też bez cukru). Później dokładnie zlepiamy brzegi ciasta jak na pierogi, uważając, aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąka.
Następnie formujemy w dłoniach zgrabny wałeczek. Kładziemy go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez mniej więcej 30 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu).