Pyszny krem czekoladowy z mleka skondensowanego - przepis

Przygotuj:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 szt. gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60% kakao),
  • 50 g masła,
  • szczyptę soli.

Sposób wykonania:

  1. Do garnuszka wlej mleko oraz śmietanę. Pokrusz dwie tabliczki czekolady na mniejsze kawałki. Dopraw szczyptą soli. 
  2. Gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę zawartość rondelka. 
  3. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, a składniki się dokładnie połączą, zdejmij garnek z ognia. 
  4. Odczekaj chwilę i dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło. 
  5. Zblenduj całość na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. 
  6. Krem przełóż do pojemnika z zamknięciem lub słoika. Schładzaj w lodówce, aż całkowicie stężeje. 

Krem z powodzeniem można przechowywać w lodówce do tygodnia. 
Nie bój się, że bez dodatku cukru krem może nie być dostatecznie słodki. Odpowiedni poziom słodyczy zapewni mleko skondensowane. W tym wypadku kalorie się nie liczą!

Jeśli jesteś smakoszem czekolady, koniecznie wypróbuj też przepis na czekoladowy tort!

Krem najlepiej podawaj z wcześniej przygotowanym ciastem, krem polecamy w połączeniu z klasyczną babką piaskową lub na energetyczne śniadanie - w połączeniu z drożdżowymi bułeczkami