Ramen, czyli japońska zupa, to wyjątkowe połączenie bulionu i dodatków, który uwodzi smakiem i wyglądem. Sprawdź, jak go przygotować!

Ramen – odmiany japońskiego dania

Za nazwą ramen kryje się kilka odmian tego dania. W zależności od tego, na czym przygotujemy rosół, uzyskamy inną odmianę ramenu. Każdy z nas może wykorzystać odrobinę innych składników, co czyni tę potrawę ciekawą i naprawdę wyjątkową, bowiem za każdym razem możemy uzyskać odrobinę inne danie!

Jakie są najpopularniejsze odmiany ramenu?

Miso: bulion rybno-drobiowy, doprawiany pastą miso, ma jasny żółtawy kolor. Mówi się, że ta odmiana ramenu pochodzi z Chin i jest najmłodszą wariacją na temat tego dania.

Shio: bulion przygotowany na bazie drobiu i wieprzowiny. Może być żółtawy lub zielonkawy przez obecność wodorostów. Jest najstarszą i najbardziej słoną odmianą ramenu.

Tonkotsu: bulion przygotowany na wieprzowych kościach, ma najjaśniejszy kolor. Uważany jest za najbardziej prawdziwy rodzaj ramenu. Można przygotowywać go ponad dobę!

Shoyu: bulion na bazie drobiu, czasem z dodatkiem wieprzowiny czy wołowiny. Dodaje się do niego sos sojowy, który wpływa na ciemny kolor zupy.

Zobacz również:

Bez względu na to, którą odmianę ramenu wybierzesz, pamiętaj o wcześniejszym rozplanowaniu przygotowania dania. Warto zacząć przygotowywać je dzień wcześniej, aby w porze obiadowej cieszyć się pełnią smaku tego dania.

Ramen – sekret tkwi w dodatkach!

Oprócz długo dojrzewającego bulionu ramen ma wiele dodatków, które znacznie wpływają na całokształt potrawy. Do najczęstszych dodatków należą: jajka gotowane na twardo, grzyby shitake, pieczone mięso, kiełki, tofu, nasiona, glony i gotowane warzywa.  

Ramen – przepis na japońską zupę

W przepisie można zamienić mięso na większą ilość warzyw oraz grzybów, aby przygotować ramen w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

Bulion:

  • 1 kg wołowiny z kością lub drobiu
  • 2,5 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • plaster selera
  • niewielki, 3 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml sosu sojowego
  • przyprawy: 2 płaskie łyżki soli, łyżka ziaren pieprzu

do bulionu możesz dodać także: kawałek dyni, ulubione wodorosty i warzywa

Dodatki:

  • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 g suszonych grzybków moon
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 świeża papryczka chilli lub łyżka suszonej

Opcjonalnie: możesz dokupić także ulubione kiełki

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej 2,5 litra wody. Wołowinę lub mięso drobiowe umyj i włóż do garnka. Warzywa umyj, obierz i włóż do garnka. Dodaj pieprz oraz sól. Rosół gotuj pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 6 godzin.
  2. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
  3. Grzybki moon zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją. Potem drobno je poszatkuj.
  4. Opakowanie makaronu ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po 6 godzinach gotowania się wywaru, przy pomocy cedzaka wyłów wszystkie składniki. Mięso zdejmij z kości. Do zupy włóż z powrotem tylko ładne kawałki. Pokrój wyłowioną marchew i także dodaj ją z powrotem.
  6. Do ramenu dodaj sos sojowy, poszatkowane grzybki moon oraz poszatkowaną dymkę ze szczypiorem.
  7. Wykładając zupę na talerze, dodaj przekrojone na pół jajko, makaron i odrobinę chili.