Przepis na ratafię jest umowny, ponieważ każda z przygotowanych nalewek może być z innych owoców i tym samym będzie różniła się smakiem. Można zrobić ją tylko z czerwonych, tylko z jasnych lub z mieszanych kolorami owoców. Pamiętajmy jednak, że najważniejszy jest tutaj czas. Ratafia powstaje przez kilka miesięcy, owoce dodajemy do niej zgodnie z czasem dojrzewania.

Ratafia – przepis

Podstawową i najważniejszą zasadą przy robieniu ratafii jest wsypanie do słoika warstwy owoców, zasypanie ich cukrem i zalanie alkoholem. Bardzo ważne, aby owoce były przykryte.

Owoce przed dodaniem do słoika przebieramy, płuczemy, pozbawiamy szypułek i pestek oraz osuszamy.

Każda ratafia będzie różniła się smakiem, ponieważ różne będą proporcje dodawanych owoców, a także różnią się same owoce – mogą być słodsze lub bardziej aromatyczne.

Składniki na słój 5 litrowy:

  • owoce dodawane co jakiś czas, np. ½ kg truskawek, czereśni i porzeczek, po 20 dag moreli, poziomek, malin i na przykład śliwek – wedle uznania
  • Ważne, aby owoców było łącznie 2 ½ - 3 kilogramy
  • 2-4 łyżki cukru na każdą porcję owoców
  • wódka 40 % w ilości 300 ml na 200 gram owoców oraz spirytus wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie 5 litrowego słoika wykładamy umyte i osuszone owoce. Zaczynamy od wsypywania 200-300 g owoców w kolejności dojrzewania, czyli zaczynamy od truskawek.
  2. Wsypujemy cukier i odstawiamy na jeden dzień, aby owoce puściły sok.
  3. Wlewamy tyle alkoholu, aby przykryć owoce.
  4. Stopniowo dodajemy owoce i zalewamy je alkoholem.
  5. Codziennie otwieramy słoik, aby mógł pooddychać.
  6. Po dodaniu ostatnich owoców, zostawiamy nalewkę na minimum 5 tygodni.
  7. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i odstawiamy na leżakowanie na minimum miesiąc.
  8. Możemy dodać cukry lub spirytusu w zależności czy jest za mało lub za bardzo słodka.