Risotto z dynią - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • ½ szklanki ryżu do risotto
  • Cebula
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • Pieczarki krojone (np. marki Sandra)
  • ½ szklanki parmezanu
  • 0,5 l bulionu
  • ¼ paczki masła
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Biały pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy ryż, dynię i podsmażamy przez minutę. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy wino, rozmaryn, biały pieprz i mieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu. Ryż gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki. Kiedy danie będzie gotowe zdejmujemy je z ognia, dodajemy parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na ciepło.