Rogal świętomarciński to rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.
Rogal świętomarciński to jeden z najsłynniejszych lokalnych przysmaków z Poznania oraz innych części Wielkopolski. Tradycja wypiekania rogali sięga dziewiętnastego wieku i wiąże się z obchodami Dnia św. Marcina, który w Poznaniu co roku zamienia się w barwne święto ulicy, nazwanej imieniem patrona. Rogal świętomarciński przypomina kształtem podkowę, która symbolizuje tę zgubioną przez świętego. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają nadzieniu wyrabianemu z białego maku, bakalii i okruchów ciasta biszkoptowego. Oryginalna receptura doczekała się nawet specjalnego certyfikatu, a nazwa "rogal świętomarciński", podobnie jak oscypek i inne lokalne wyroby, jest chroniona rozporządzeniem Komisji Europejskiej.
Rogal świętomarciński - oryginalny przepis
Choć by cieszyć się smakiem rogala świętomarcińskiego trzeba poświęcić trochę czasu - warto choć raz wypróbować ten przepis, bo smak tego poznańskiego specjału jest jedyny w swoim rodzaju. Rogal świętomarciński jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego, warto też wcześniej przygotować sobie oryginalne nadzienie z białego maku. Dopełnieniem tradycyjnego przepisu jest dekoracja lukrem, posiekanymi migdałami i kandyzowaną pomarańczową skórką. Co będzie potrzebne?
Rogal świętomarciński - składniki na ciasto półfrancuskie:
- 4 szklanki mąki pszennej
- Opakowanie suchych drożdży
- 1 jajko
- Szklanka ciepłego mleka
- Pół laski wanilii
- 3 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 20 dag miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 30 dag białego maku
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 10 dag masy marcepanowej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 7 dag suszonych fig
- 7 dag suszonych daktyli
- 4 podłużne pokruszone biszkopty
- 3 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo do dekoracji rogali świętomarcińskich:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta z wierzchu
- gotowy lukier lub 1 szklanka cukru pudru i 1 szklanka soku z cytryny
- posiekane migdały i skórka pomarańczowa do posypania
Fotolia
Rogal świętomarciński - przygotowanie
1. Ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Z laski wanilii wydrąż nasionka i wymieszaj z ciepłym mlekiem, a następnie dodaj masę do mąki. Chwilę ugniataj aż składniki się połączą, po czym dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć ponownie. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkuj w prostokąt o wymiarach ok 30 na 15 cm. Posmaruj cienką warstwą masła, a następnie złóż na pół tak, aby masło znalazło się w środku. Ponownie rozwałkuj na prostokąt i wstaw znów do lodówki na około 45 minut. Następnie powtórz tę czynność jeszcze co najmniej 3 razy. Na końcu rozwałkowane ciasto na rogale świętomarcińskie przykryj folią i włóż do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
3. Nadzienie. Przełóż do miseczek mak, orzechy i figi, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Odsącz na gęstym sicie (mak możesz nawet odsączyć na kilkakrotnie złożonej gazie) i wraz z daktylami zmiel w maszynce na drobnym sitku. Marcepan zmiksuj ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie powoli dodawaj kolejne części masy makowej. Dodaj pokruszone biszkopty i drobno posiekaną pomarańczową skórkę. Na końcu ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj je łyżką z resztą nadzienia.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Idealnie rozwałkowane powinno mieć około pół centymetra grubości. Kroimy je na małe prostokąty, smarujemy nadzieniem i zawijamy. Następnie w dość dużych odstępach ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw rogale na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 25 minut, aż rogale będą mocno zarumienione.
5. Dekoracja. Gotowe rogale świętomarcińskie posmaruj lukrem i posyp posiekanymi migdałami i pomarańczową skórką. Smacznego!
--
Zobacz też: Gęsina na św. Marcina >>>
Komentarze