Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- Szklanka śmietany 18%
- Opcjonalnie: marmolada lub powidła do nadzienia
Przepis na rogaliki z trzech składników:
Przesiej mąkę i dodaj do niej masło. Posiekaj je w kawałki nożem. Dodaj śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
Pokrój każdy placek na równe trójkąty - każdy z nich będziemy zawijać do środka, formując rogaliki. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę ulubionej konfitury - świetnie sprawdzi się kwaskowa marmolada lub powidła śliwkowe. Możesz też zastąpić je kremem czekoladowym. Na środku każdego trójkąta ułóż łyżeczkę konfitury, a następnie zawijaj rogaliki.
Shutterstock
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej zwinięte rogaliki i piecz je około 20 minut w 200 stopniach. Gdy lekko ostygną możesz je polukrować lub posypać z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
--
Zobacz też: Przepis na sernik z trzech składników >>>
Komentarze